Ako je glavna mješavina začina koju koristite dobro poznati pripravak od soli i sušenog povrća, ili se držite samo provjerene kombinacije soli i papra, krajnje je vrijeme da uvedete malo drugačijih začina u svoju kuhinju. S obzirom na njihov broj i raznolikost, ponekad njihovo korištenje (a pogotovo kombiniranje) može biti izazovno. Radi toga, kroz vrijeme skoro svaka nacionalna ili regionalna kuhinja je razvila neku svoju, provjerenu kombinaciju začina po kojoj je često postala prepoznatljiva. U nastavku donosimo recepte za njih 10, a ukoliko ne možete pronaći baš sve sastojke, slobodno neke od njih preskočite ili pokušajte pronaći neku zamjenu. Koristite ih kao bazu za neku svoju mješavinu, ili ih rekreirajte i isprobajte kakvi se okusi kriju u tradicijskih kuhinjama Maroka, Francuske ili Japana.

1. garam masala (indija)

Ova začinska mješavina iz sjevernih dijelova Indije sadrži tople, aromatične začine, a to govori i njeno ime – „garam“ znači „vruće“, dok „masala“ označava mješavinu začina. Može biti u prahu, ili u obliku paste – s dodatkom octa ili kokosovog mlijeka. Uglavnom se sama smjesa tostira prije upotrebe jer na taj način okusi najviše dođu do izražaja. Koristi se u različitim indijskim jelima, a kod nas ćete ju najčešće naći u jelima koja zovemo curry. Jednako dobro ide uz mesna kao i riblja i vegetarijanska jela.

Nemaš vremena za slaganje vlastite mješavine? Naruči gotovu garam masalu!

2. CAJUN (LOUISIANA, SAD)

Podrijetlo Cajun kuhinje nije najjednostavnija stvar za objasniti – radi se o načinu kuhanja potomaka Francuza koji su naselili kanadsku koloniju Akadiju, te bili deportirani od strane Britanaca prema američkoj Louisiani. Na sreću, njihova kuhinja, iako spaja zapadnoafričke, francuske i španjolske tehnike, nije ovako komplicirana, ali je svjetski poznata po svojoj toplini, aromatičnosti i izdašnosti. Pod imenom Cajun ne postoji jedinstvena mješavina začina, no navedeni sastojci najbolje predstavljaju ovu unikatnu kuhinju. Ovi začini će biti odlični za marinade svih vrsta mesa.

naruči naš cajun bbq dry rub!

3. Kineskih pet začina (Kina)

Iako kineska kuhinja koristi niz različitih začina, ova mješavina začina u prahu okuplja one koji se koriste najčešće i u većini jela. Sadržava svih pet okusa – slano, slatko, gorko, kiselo i umami. Sve su vrlo aromatični začini, i najbolje će ići uz teža, masnija jela sa svinjetinom, patkom ili piletinom.

naruči kineskih pet začina!

4. RAS EL HANOUT (MAROKO)

„Ras el hanout“ na arapskom znači „glavni u trgovini“ što pokazuje da je ova mješavina začina zaista ono najbolje što možete kupiti u poznatim marokanskim trgovinama začinima. U autentičnoj verziji ova mješavina često sadrži 30-ak različitih sastojaka, koji se zajedno s omjerima razlikuju od obitelji do obitelji, i od trgovine do trgovine. Priprema je također vrlo kompleksna – korjenasto povrće poput đumbira i kurkume te čitava zrna nekih začina se peku u pećnici, a potom se u mužaru zajedno usitnjavaju te im se kasnije dodaje još začina. Ovdje vam donosimo jednostavniju verziju, sa šire dostupnim sastojcima u već mljevenom obliku. S ovom mješavinom začinjavajte gulaše, meso, ribu i povrće.

5. Provansalski začini (Francuska)

Ova začinska mješavina skup je sušenih začinskih trava karakterističnih za francusku regiju Provansu. Njih ima mnogo, i u različitim receptima možete naići na različite sastojke. Slobodno omjere i vrste začina prilagodite sebi i hrani koju kuhate – primjerice, teža mesna jela će moći podnijeti više ružmarina, dok će okus ribe vjerojatno u potpunosti preuzeti, pa zato treba smanjiti njegovu količinu u mješavini. Možete koristiti već mljevene začine, ili ih samljeti prije miješanja.

NARUČI NAŠU PROVANSALSKU MJEŠAVINU ZAČINA!

6. Jamaican Jerk (Karibi)

Najpoznatija karipska mješavina začina je zasigurno Jamaican jerk. Ime dolazi od načina pripreme koji uključuje mazanje komada mesa suhim začinima. Ova smjesa je vrlo univerzalna jer sadrži raznolike začine, koji svejedno odlično funkcioniraju zajedno, te ju je stoga zgodno imati pri ruci kada nemate nikakvu drugu ideju.

naruči jamaican jerk mješavinu!

7. Za'atar (Bliski istok)

Najpoznatija mješavina začina s bliskog istoka je zasigurno za’atar. Ova aromatična smjesa odražava Mediteran u punom smislu. Aromatično začinsko bilje uz sumak (plodovi istoimenog grma, bobice se suše i melju u fini prah) i sezam obogatit će svako mediteransko jelo.

8. Quatre Epices (Francuska)

U doslovnom prijevodu „četiri začina“ ova francuska mješavina začina zamišljena je kao univerzalni dodatak za veliki broj jela, no s obzirom na aromatičnost, najbolje ide uz teža jela s crvenim ili masnijim mesom i guste vinske umake. Također se često koristi u paštetama i raznim poslasticama.

9. Berbere (Etiopija)

O etiopijskoj kuhinji dovoljno govori ova najpopularnija mješavina začina po imenu Berbere – izuzetno je ljuta i aromatična. U originalu sadrži i neke nama manje poznate začinske trave, no ovdje donosimo recept za koji ćete lakše pronaći sastojke, a neće manjkati na aromatičnosti.

10. Shichimi Togarashi (Japan)

I za kraj odlazimo u najdalje predjele – sve do Japana. Recept koji je star preko 300 godina koristi se i danas. „Schichimi Togarashi“ u prijevodu znači „sedam papričica“, i sadrži sedam baznih sastojaka kojima se mogu dodati i drugi. Često se može naići i na dodavanje morske trave (nori), što ga čini još autentičnijim, no ako ju ne možete pronaći, slobodno ju izbacite. U Japanu ovu mješavinu koriste u velikom broju različitih jela, gdje god je potreba aroma i ljutina.

PROVJERITE NAŠU PONUDU ZAČINA I ZAČINSKIH MJEŠAVINA:
Proljetna Minestrone juha s twistom

Minestrone juha je jelo puno začina i okusa. Ovo je jednostavan i brz recept za

Studentski posao u Spicy Days trgovini

Tražimo studente za rad!

Sočna Cheddar piletina u umaku

Cheddar piletina u umaku je jelo koje ćete napraviti brzo i lako i još brže

Glazirana Yakitori piletina – recept

Yakitori piletina je japanski recept s piletinom na ražnjićima, a mi smo ga dodatno obogatili

Kajenski papar – začin koji zapravo ne postoji

Kajenski papar - začin poznat po svojoj ljutini koju dodaje jelima. No, može vas iznenaditi

Currywurst – recept

Ne morate do Njemačke da biste probali pravi berlinski currywurst!

Katsu Sando sendvič – recept

Katsu Sando je japanski sendvič od pohane svinjetine i apsolutno je neodoljiv.

Odgovori