Ako ste oduvijek sanjali o vrtu ili balkonu prepunom zasađenog začinskog bilja koje ste sami uzgojili i koje možete u bilo kojem trenutku ubrati i iskoristiti u kuhinji, vrlo vjerojatno ste planirali za to koristiti razno mediteransko bilje. Iako pod ovim pojmom vrlo često nalazimo na veliki broj začina koji se upotrebljavaju na našim područjima, nisu svi porijeklom s Mediterana. No ipak, oni već jako dugo obogaćuju i karakteriziraju mediteransku kuhinju, te se na ovim područjima uzgajaju već stoljećima.

U ovom blogu ću detaljnije predstaviti 10 mediteranskih začina koji su dosta poznati i vrlo se često koriste, no možda dobijete neku novu informaciju ili ideju gdje biste ih još mogli upotrijebiti. Neke od njih ćete kod nas vrlo često naći i u svježem obliku. Idealno bi ih bilo uzgojiti sam, no ako poput mene nemate green fingers, i sadnica bosiljka na balkonu vam ne može preživjeti od ručka do večere, onda su začini u sušenom obliku definitivno praktičniji i ekonomičniji izbor. Ovo začinsko bilje, uz sol i papar, predstavlja osnovu kulinarstva, okusi su nam poznati te ćete teško s njima pogriješiti, a opet su dovoljno zanimljivi i aromatični da svakom jelu daju karakter. U prvom dijelu moći ćete pročitati neke smjernice za uporabu ružmarina, peršina, kopra, majčine dušice te bosiljka, no želim naglasiti da to jesu samo smjernice, jer ih se doista može upotrijebiti na bezbroj načina.

1. Ružmarin

Ružmarin je grm s mirisnim, zimzelenim iglicama te bijelim, ružičastim, ljubičastim ili plavim cvjetovima.
Top 10 mediteranskih začina koje trebate u svojoj kuhinji - 1. dio 1

Ime ove biljke dolazi od latinskih riječi “ros” što znači rosa, vlaga te “marinus”, što znači more – u slobodnom prijevodu ime bi bilo morska rosa. U prošlosti je ružmarin imao svoj poseban rod, no u zadnje vrijeme ubraja se u rod kadulja.  Tipičan za Mediteran, ružmarin se često koristi u svim južnoeuropskim kuhinjama. Njegova oštra i intenzivna, ali u isto vrijeme osvježavajuća aroma se izvrsno slaže s masnijim jelima, poput svinjskog i janjećeg pečenja. Koristite ga u marinadi ili za aromatiziranje ulja ili maslaca na kojem ćete peći meso. No on također odlično funkcionira i s ribom i peradi, te zapravo svim vrstama mesa, što ga vjerojatno i čini jednom od najpoznatijih začinskih trava. Sušeni ružmarin dodajte u variva, te kuhane, polagano reducirane umake kako bi izvukli njegov puni potencijal. No s ovim začinom vrlo je bitno obratiti pažnju na doziranje, jer zbog jačine okusa vrlo ćete lako pretjerati te ćete u jelu osjetiti samo jedan okus – onaj ružmarina. Zanimljiv način kako duže očuvati svježi ružmarin je njime aromatizirati ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje će se pretvoriti u delikatesan preljev za salate, al i brzu marinadu.

2. Peršin

Peršin je dvogodišnja biljna vrsta iz porodice štitarki, te je jedini predstavnik u svome rodu. Top 10 mediteranskih začina koje trebate u svojoj kuhinji - 1. dio 2

Karakteriziraju ju tamnozeleni rasjeckani listovi, te ima vrlo bogat miris. Cvjetovi su žućkasto zelene boje, a korijen žućkastobijele boje, koji se također koristi u kulinarstvu. Peršin se uzgaja za začin u mnogim zemljama, na svim kontinentima, no vrlo ćete ga često pronaći u mediteranskoj kuhinji. Nama najpoznatija upotreba je u juhama, uz korijen koji se kuha u kombinaciji s drugim povrćem i mesom, te lišće, koje može koristiti svježe ili sušeno. No peršin je puno više od toga. Listići ove mirisne biljke mogu dati jedan potpuno novi doživljaj tanjura tjestenine, jer će dati dozu svježine koja nedostaje. Posipajte kuhano povrće s njim,  stavite ga u hladne salate, dodajte jedan snop u varivo pred kraj kuhanja, ili napravite ukusan pesto s njim, koji će ići odlično uz sve vrste ribe.

3. Kopar

Kopar je jednogodišnja biljka, s perjastim listovima i jajolikim smeđim plodovima, Top 10 mediteranskih začina koje trebate u svojoj kuhinji - 1. dio 3

koji se također koriste kao začin. Dakle, možete ga koristiti u tri oblika – svježi listići, sušeni te sjemenke. Kad koristite sušeni kopar, imajte na umu da on sušenjem izgubi veliki dio svoje arome, pa ga je potrebno u jelo dodati u većoj količini nego svježeg, ako želite postići jednak intenzitet okusa. Posjeduje vrlo specifičnu aromu, pomalo slatkastu i intenzivnu. Najčešće se koristi kao začin za zimnicu (uglavnom sjemenke), posebice za kisele krastavce, koje pretvara u delikatesu. Odličan je kontrast salatama radi svoje oštrine i slatkoće. S njime ćete dobiti najbrži, a tako aromatičan dresing – samo ga pomiješate s malo ulja, limuna, te šećera, ili još bolje, meda, i prelijete preko salate. No nemojte stati samo na svježim salatama. Kopar se odlično slaže i s nekim vrstama ribe, popust lososa, ili mesa, poput janjetine (ako koristite svježe listiće, najbolje je dodati ih sirove, u obliku preljeva, pošto će termičkom obradom izgubiti dosta okusa). Također, probajte ga i u kombinaciji s jogurtom, prema poznatom grčkom receptu za tzatziki umak, ili s nekim drugim mliječnim proizvodom, s kojima se odlično slaže.

4. Majčina dušica

Majčina dušica je grm koji pripada rodu timijana, a on broji preko 300 vrsta biljaka. Ponekad ćete ju naći i pod sinonimom divlji timijan, a zbog vrlo sličnog mirisa, zamjenjuje se s vrtnim timijanom. Top 10 mediteranskih začina koje trebate u svojoj kuhinji - 1. dio 4

No od njega je ipak malo više gorka, a ako ih vidite posađene, prepoznat ćete ih prema tome u kojem smjeru rastu. Majčina dušica raste vodoravno, odnosno puže po tlu, dok vrtni timijan raste uspravno. No kada u receptu nađete na bilo koji od ova dva začina, bez ustručavanja ih zamijenite jedan s drugim, jer ćete u gotovom jelu razliku teško osjetiti. Karakteriziraju ju duguljasti, čvrsti listići na drvenastoj stabljici. Majčina dušica je jedan od najpoznatijih mediteranskih začina, te je zvijezda brojnih začinskih mješavina poteklih iz tog područja, poput provansalske mješavine ili bliskoistočnog za’atar-a, te je jedan od najčešćih sastojaka začinskog buketa (bouquet garni), francuskog izuma koji se najčešće dodaje u jela od bijelog mesa i jušna jela. Odlično se slaže s janjetinom, kojoj radi kontrast svojim intenzivnim, pomalo cvjetnim okusom. Osim toga, voli ju i svinjetina, kao i razna variva te jaja. U sušenom obliku ova začinska trava zadrži većinu svoje arome, te je dostojna zamjena za svježu, ako do nje ne možete doći. Kada recept navodi količinu svježe majčine dušice, zamijenite ju sa sušenom tako da ćete staviti jednu trećinu od te količine

5. Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja biljka profinjenog, gotovo cvjetnog okusa. Jedan je od najpoznatijih začina na svijetu, a njegovi nježni, mirisni listovi naći će se na tanjurima diljem svijeta.
Top 10 mediteranskih začina koje trebate u svojoj kuhinji - 1. dio 5

Iako porijeklom nije s Mediterana, no aromatičnost koju pruža davno je postala jedan od zaštitnih znakova talijanske kuhinje. Dok je svjež, ima mekanu i nježnu teksturu listova, pa pripazite da ju očuvate dok ga berete i sjeckate. Najbolji način je lagano ga natrgati prstima, te koristiti svježeg, nakon kuhanja ili ga ubaciti pred sami kraj, jer svaka duža termička obrada će smanjiti intenzitet arome. Također pripazite s kojim drugim začinima ga sparujete. Iako se čini dosta aromatičan, drugi, oštriji začini lako ga prevladaju. Najsigurnija opcija je postupno doziranje ostalih začina, a oni koji se okusom komplementiraju s bosiljkom su origano, ružmarin i kadulja. Uporaba svježeg bosiljka je uvijek preporuka, jer sušenjem on izgubi na aromatičnosti. No, ako ipak imate pristup samo sušenom, stavite otprilike jednu čajnu žličicu tamo gdje biste upotrijebili jušnu žlicu svježeg, te njemu priuštite malo dužu termičku obradu kako bi bolje izvukli njegov okus. Koristite ga u mediteranskim jelima, posipajte ga svježeg preko pizza i tjestenina, ili skuhajte ukusne umake s njim. Izvrsno se slaže uz rajčicu, sir te maslinovo ulje. Njegov okus najlakše si možete priuštiti uz brzo gotove umake, poput talijanskog pesto genovese, ili još jednostavnijeg francuskog pistou umaka.

Nastavak na drugi dio

Provjeri našu ponudu začina

Začinsko bilje

Kopar 15g

2,30 

Začinsko bilje

Vlasac sušeni 8g

2,15 

Začinsko bilje

Ružmarin mrvljeni 30g

2,15 

Začinsko bilje

Mažuran 10g

2,15 

Začinsko bilje

Majčina dušica 20g

2,15 

Odgovori