Rafinirani šećer (ili bijeli šećer) se često smatra lošim iz više razloga. Prvo, rafinirani šećer se brzo probavlja i brzo se apsorbira u krvotok, što može dovesti do naglih skokova razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s težinom i povećanog rizika od bolesti poput dijabetesa tipa 2. Drugo, rafinirani šećer se često koristi u industrijski proizvedenoj hrani i piću, a ti proizvodi često sadrže visoke količine soli, trans-masti i drugih štetnih sastojaka što dodatno opterećuje organizam. To može dovesti do povećanog rizika od bolesti srca i drugih zdravstvenih problema.

Zbog ovih razloga, stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa rafiniranog šećera u organizam i/ili koristiti prirodne oblike šećera, poput meda ili datulja. Naravno, najbolja opcija je izbjegavati šećer uopće, no znamo da se to neće dogoditi.

S obzirom da čitate ovaj članak sasvim je jasno da vam je život bez šećera nezamisliv, ali srećom postoje ipak nešto zdravije alternative rafiniranom šećeru koje je poželjno koristiti i u nastavku ćemo napisati nešto o svakoj vrsti.

Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Generalno se smatra da je bolje unositi hranu s nižim glikemijskim indeksom. Nisi GI indeks je od 0 do 50, srednji GI indeks je od 50 do 69, a visoki GI je 70 i više. Bijeli rafinirani šećer ima GI oko 80, što se smatra visokim.

Šećer od kokosa

Šećer od kokosa je prirodni šećer koji se dobiva iz soka kokosovog mlijeka. To je slatki, kristalni prah koji se često koristi kao zamjena za rafinirani bijeli šećer u kulinarske svrhe. Šećer od kokosa sadrži manje fruktoze od rafiniranog bijelog šećera, što znači da se može lakše probaviti u organizmu.

Šećer od kokosa također sadrži neke hranjive tvari, poput vitamina i minerala, koje su uklonjene u procesu proizvodnje rafiniranog bijelog šećera. Međutim, treba imati na umu da i dalje sadrži visoku količinu šećera i treba ga koristiti s oprezom uključujući i manje količine u prehranu.

Šećer od kokosa se koristi na isti način kao i rafinirani šećer, no moguće je da ćete morati prilagoditi koncentraciju.

Glikemijski indeks šećera od kokosa: 35

Šećer s cimetovim cvjetovima

Šećer s cimetovim cvjetovima je prirodni smeđi šećer od šećerne trske, no može biti i od kokosa u koji se dodaje postotak cvjetova cimeta, biljke koja raste u tropskim krajevima Azije.

Šećer s cimetovim cvjetovima ima slatki, cimetasti okus i često se koristi kao zaslađivač u kulinarstvu. Šećer s cimetovim cvjetovima je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i često se koristi u tradicionalnoj medicini u Aziji. Međutim, treba imati na umu da i dalje sadrži visoku količinu šećera i treba ga koristiti s oprezom – ne treba ga shvatiti kao zdravi šećer nego kao nešto manje štetnu alternativu rafiniranom šećeru.

Glikemijski indeks šećera s cimetovim cvjetovima: 35-45

Xylitol – brezin šećer

Xylitol je prirodni šećer koji se dobiva iz nekih vrsta drveća i žitarica, najčešće breze (odatle i ime brezin šećer), no moguće ga je dobiti i iz drugih vrsta drva kao što je bukva, javor ili orah, a također se može proizvesti i iz nekih biljnih ostataka (kukuruz, slama). Xylitol je slatki, kristalni prah koji se često koristi kao zamjena za rafinirani bijeli šećer u kulinarstvu.

Xylitol ima nešto manje kalorija od rafiniranog bijelog šećera, a također se lakše probavlja u organizmu. Xylitol se često smatra zdravijom zamjenom za rafinirani bijeli šećer zbog njegovih blagotvornih učinaka na zdravlje. To se pokazalo kao učinkovito u smanjenju rizika od bolesti srca, pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi i može pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Xylitol također ima pozitivan učinak na oralno zdravlje i može pomoći u smanjenju rizika od zubnog karijesa.

Iako je Xylitol zdravija zamjena za rafinirani bijeli šećer, treba ga i dalje koristiti s oprezom i ograničiti unos u prehranu. Neki ljudi mogu imati neželjene reakcije na Xylitol, uključujući mučninu i proljev pa budite pažljivi kod prvog korištenja. Xylitol također nije siguran za pse i druge kućne ljubimce, pa ga treba izbjegavati u hrani i pićima koje se dijele s njima.

Glikemijski indeks Xylitola: 7-15

Muscovado šećer

Muscovado šećer je prirodni šećer koji se dobiva iz soka šećerne trske. To je slatki, tamno smeđi prah koji se često koristi kao zamjena za rafinirani bijeli šećer u kulinarstvu.

Muscovado šećer je manje rafiniran od bijelog šećera i sadrži više hranjivih tvari, uključujući vitamine i minerale. Muscovado šećer ima slatkast, karamelast i malo kiselkast okus, pa je stoga odličan za korištenje u slučaju kada želite osim slatkoće dobiti i neke druge okusne note.

Muscovado se može koristiti na isti način kao i rafinirani bijeli šećer u receptima, ali može zahtijevati malo prilagodbe u doziranju zbog razlike u slatkoći. Glavna razlika između muscovado tamnog i svijetlog šećera je u njihovoj boji i okusu. Muscovado tamni šećer je tamno smeđi prah s karamelastim, slatkastim i malo kiselkastim okusom dok svijetli ima nešto blaži okus.

Glikemijski index Muscovado šećera: 65-80

Panela šećer

Panela šećer potječe iz Latinske Amerike, gdje se dugo koristi kao prirodni zaslađivač u kulinarstvu, a poznat je i pod imenom Piloncillo.

Panela šećer dobiva se iz soka šećerne trske, biljke koja raste u tropskim područjima Latinske Amerike. Proces proizvodnje panela šećera je vrlo jednostavan. Sok šećerne trske se kuha dok se ne stvori gusta, sirupasta tvar. Potom se tvar stavlja da se osuši, što rezultira u kristalni prah – panela šećer.

Danas se panela šećer široko koristi u cijelom svijetu kao nešto zdravija zamjena za rafinirani bijeli šećer. Panela šećer je moguće kupiti u granulama, komadima ili tekućem obliku.

Glikemijski indeks Panela šećera: 50

Dimljeni šećer

Dimljeni sirovi šećer je oblik prirodnog šećera koji se dobiva iz soka šećerne trske uz nekoliko dana dimljenja kako bi se dobila njegova karakteristična dimljena aroma. Dimljeni sirovi šećer se razlikuje od drugih oblika prirodnog šećera po tome što se dimi prije nego što se osuši. To se obično radi korištenjem drveta određene vrste, što rezultira dimljenim okusom i mirisom.

Dimljeni šećer se može koristiti na mnogo načina – u umacima, marinadama i dresinzima za salate kako bi dobili slatkasto dimljeni okus, no također ga možete koristiti i u desertima umjesto klasičnog šećera kako biste jelima dali mali twist. Dim u šećeru se neće osjetiti previše, tako da nema straha od toga da ćete upropastiti palačinke. Naš savjet je da, ako pijete kavu sa šećerom, definitivno probate verziju s dimljenim šećerom koja je nas oduševila.

Glikemijski indeks dimljenog šećera: 65-75

Šećer od datulja

Šećer od datulja je oblik prirodnog šećera koji se dobiva iz soka datulja. To je slatki, kristalni prah koji se često koristi kao zamjena za rafinirani bijeli šećer.

Proces proizvodnje šećera od datulja je vrlo jednostavan. Prvo se sok dobiva iz datulja, a zatim se kuha dok se ne stvori gusta, sirupasta tvar. Potom se tvar stavlja da se osuši, što rezultira u kristalni prah – šećer od datulja.

Šećer od datulja ima slatkast, pomalo voćni okus. Može se koristiti na isti način kao i rafinirani bijeli šećer u receptima, ali može zahtijevati malo prilagodbe u doziranju zbog razlike u slatkoći i okusu, no jednom kada ga probate postati će nezamjenjiv prijatelj vaše kuhinje.

Glikemijski indeks šećera od datulja: 40-50

Pregled glikemijskih indeksa različitih vrsta šećera u našoj ponudi

XYLITOL – BREZIN ŠEĆER

GI: 7-15

KOKOSOV ŠEĆER

GI: 35

ŠEĆER S CIMETOVIM CVJETOVIMA

GI: 35-45

ŠEĆER OD DATULJA

GI: 40-50

PANELA ŠEĆER

GI: 50

DIMLJENI ŠEĆER

GI: 65-75

SVIJETLI MUSCOVADO ŠEĆER

GI: 65-80

TAMNI MUSCOVADO ŠEĆER

GI: 65-80

a prije slatkog...

Odgovori