Tekući dim / aroma dima - što je to i kako ga koristiti 4

Sjećate li se koliko se puta dogodilo da ste imali planirano roštiljanje na otvorenom, no kiša ili druge vremenske neprilike su vam poremetile planove? Iako ništa ne može zamijeniti okus pravog roštilja, ponekad kada nismo u prilici raditi jela na taj način, možemo posegnuti za raznim dodacima koji nam mogu rekreirati tu aromu. Jedan od njih je kondenzat dima, odnosno njegov tekući oblik (tekući dim).

Kako se tekući dim proizvodi?

Tekući dim se dobiva tako da se para, koja je produkt izgaranja drva, kondenzira zajedno s dimom te tako kupi njegov specifičan miris i okus. Postoje također i proizvodi koji sadrže umjetne arome dima, no razliku ćete teško osjetiti. Boja mu je crvenkasto-smeđa, a aroma je vrlo slična onoj koju dobijete dimljenjem hrane – ponekad je čak vrlo teško odrediti samo po okusu je li dobivena na roštilju ili uz pomoć tekućeg dima.

Kako koristiti tekući dim?

Tekući dim / aroma dima - što je to i kako ga koristiti 5

Pošto je tekući dim jako koncentriran, potrebno ga je staviti u vrlo maloj količini. Naš Holy Smoke se primjerice preporučuje u količini od maksimalno 4ml na 100g ribljih proizvoda (što je manje od čajne žličice), a 6ml na 100g mesa, umaka, marinada i ostalih proizvoda. Naravno, sve ovisi o ukusu i vašoj preferenciji intenziteta arome, a i bit će teško izmjeriti ovako precizne količine. Najbolje ga je dodavati po malo u smjesu s kojom ćete začinjavati jelo, te isprobavati i dodati još po potrebi. Možete ga dodati u marinade, odnosno prije termičke obrade, ili nakon (primjerice, u umaku koji ćete poslužiti uz jelo). Vrlo ga je lako koristiti, i s vremenom možda shvatite da vam je jednostavnije pripremiti nešto u pećnici ili na tavi i dodati aromu dima nego pripremati roštilj (iako mi i dalje čvrsto stojimo iza toga da je ovo samo zamjena kada stvarno niste u prilici zapaliti roštilj).

S čime se tekući dim najbolje slaže?

Tekući dim / aroma dima - što je to i kako ga koristiti 6 Na ovo pitanje odgovor je poprilično jednostavan – tekući dim možete staviti na sve što biste inače pekli na roštilju. Zanimljiv je dodatak i gulašima i varivima gdje biste inače stavili dimljeno suho meso (naravno, možete i oboje, pa tako dodatno obogatiti okus). Također, s njime možete napraviti i vlastiti BBQ umak koji će biti potpuno prilagođen vašem ukusu. A ako inače ne možete zamisliti jelo bez mesa, uz dodatak tekućeg dima i vegetarijanska jela će dobiti specifičan okus mesa s roštilja. Osim ovoga, slobodno eksperimentirajte s raznim jelima, čak i onima za koje vam ne bi palo na pamet kombinirati s dimom – poput morskih plodova, ili tjestenine s raznim umacima. Na taj način možete dobiti, recimo, dimljeni losos bez dimljenja, ili puno zanimljiviji mac and cheese od klasičnog.

naša ponuda proizvoda s aromom dima:

Brz i lak Shakshuka recept

Ukusni shakshuka recept: brz i jednostavan način pripreme s dimljenim umakom i ljutim sirom za

Neodoljivo slatka pita od sira s datuljama

Naša pita od sira s datuljama je nevjerojatan spoj okusa. Ova prhka pita sa sirom

Barbecue umak ili BBQ umak – što je to, kako se koristi i čemu služi?

BBQ umaci postoje na tržištu već dugo, no jeste li sigurni da ih znate koristiti

2 Comments

Proljetna Minestrone juha s twistom

Minestrone juha je jelo puno začina i okusa. Ovo je jednostavan i brz recept za

Studentski posao u Spicy Days trgovini

Tražimo studente za rad!

Sočna Cheddar piletina u umaku

Cheddar piletina u umaku je jelo koje ćete napraviti brzo i lako i još brže

Glazirana Yakitori piletina – recept

Yakitori piletina je japanski recept s piletinom na ražnjićima, a mi smo ga dodatno obogatili

Odgovori