Gochujang vs. gochugaru - SpicyDays.com

Nakon japanske i kineske kuhinje, čini se da je idući veliki hit u svijetu korejska kuhinja, odakle nam dolaze i dva popularna sastojska – gochujang i gochugaru. Od ostalih sastojaka u korejskoj kuhinji najčešće nailazimo na rižu, sezamovo ulje, kimchi, sojin umak i đumbir. Kimchi, jedan od priloga koji se u Koreji poslužuju gotovo uz svaki obrok (kor. banchan) se jede najčešće, a jedan od osnovnih sastojaka za kimchi je upravo gochugaru.

Baza obje namirnice je jednaka, a radi se o crvenim korejskim chili papričicama. Dakle, možete i sami zaključiti da su korejska jela u većini slučajeva ljuta. U ovom blogu ćemo opisati oba ova sastojka, i navesti kako ih najbolje upotrijebiti u jelima kod kuće!

Gochujang i gochugaru su dva ključna sastojka u korejskoj kuhinji koji pojačavaju bogatstvo okusa i ljutinu mnogih jela. Oba proizvoda su nastala od crvenih chili papričica, ali se razlikuju po teksturi, sastavu i načinu upotrebe

Gochujang

Gochujang je fermentirana pasta od crvenih chili papričica koja se tradicionalno koristi u korejskim jelima kako bi dodala pikantan okus i složenost aromatičnih nota. Ova pasta je rezultat fermentacije crvene paprike, riže, soje i često je zaslađena dodatkom sirupa. Glavna karakteristika gochujanga je gusta i glatka tekstura, s bogatim umami okusom i pikantnošću.

Proces fermentacije doprinosi razvoju dubokog i kompleksnog okusa, čime se stvara jedinstvena aroma koja je teško zamjenjiva. Gochujang se često koristi kao sastojak u umacima, marinadama, juhama i kao preljev za mnoga jela, uključujući poznato jelo bibimbap.

Gochujang vs. gochugaru - SpicyDays.com
Gochujang vs. gochugaru - SpicyDays.com

Gochugaru

S druge strane, gochugaru su čiste crvene chili papričice, no mrvljene (ponekad i mljevene) koje se često koriste u korejskoj kuhinji kako bi jela obogatile pikantnim okusom, ali i dodale lijepu crvenu boju. Gochugaru se proizvodi sušenjem crvene paprike, a zatim mljevenjem u grublju teksturu.

Gochugaru se često koristi u pripremi kimchija, tradicionalnog korejskog fermentiranog povrća, ali i kao sastojak u raznim umacima, juhama i glavnim jelima. Razlika u teksturi i okusu gochugarua pruža posebno iskustvo u usporedbi s drugim ljutim papričicama, jer dodaje hrskavost i specifičan okus jelima.

Kako koristiti gochujang i gochugaru

Gochujang
  • dodajte ga umacima i marinadama za meso kako biste dobili kompleksniji okus
  • koristite ga kao glavni sastojak za pripremu tradicionalnih korejskih jela poput tteokbokkija (ljutih kolačića od riže) ili bibimbapa
  • razrijedite gochujang s vodom kako biste dobili umak za preljev salata ili priloga
  • dodajte ga u juhe, ramen juhe, variva kako biste pojačali okuse
Gochugaru
  • dodajte ga u domaći kimchi za autentičan okus i boju
  • dodajte ga u suhe mariande za pečena ili grilana jela
  • uključite ga u umake za tjesteninu ili rižu kako biste dodali ljutinu i boju

Gochujang i gochugaru su ključni sastojci korejske kuhinje koji pridodaju jedinstvene okuse i arome jelima. Dok gochujang donosi bogatstvo okusa s glatkom teksturom, gochugaru daje nešto zanimljiviju teksturu i čišću aromu papričica! Kombinacija ova dva sastojka može transformirati vaša jela i pružiti autentično iskustvo korejske kuhinje. Isprobajte ih sami i otkrijte čaroliju ovih ljutih dodataka!

 

Gochujang vs. gochugaru / korejska hrana - SpicyDays.com

Isprobajte naš najdraži recept za piletinu u kojemu koristimo gochujang i gochugaru!

Chijeu-buldak (Korean fire chicken) – recept

Ljuta piletina na korejski način zapalit će vam nepce!

pogledajte i ostatak ponude

možda će vas zanimati

Chili Hummus – recept

Ovaj Spicy Hummus ima još jači okus zahvaljujući maloj dozi ljutine.

Tacos al Pastor – recept

Tacos al Pastor jedan su od poznatih meksičkih specijaliteta.

Gochujang vs. gochugaru – razlika i upotreba

Gochujang i gochugaru baza su korejske kuhinje.

Salted Caramel Apple Crumble – recept

Još finiji apple crumble od klasičnog!

Buncek glaziran pivom i medom – recept

Buncek u malo drugačijem izdanju.

Lungić u lisnatom tijestu – recept

Lungić u lisnatom tijestu prepun je skrivenih okusa!

Taproome, so long and thanks for all the beer

Pogled voditelja na točeno pivo u posljednje dvije godine.

Even more Spicy Days – novo iskustvo kupnje!

Otkrijte promjene u trgovini koje će nas vratiti korijenima!

Odgovori