Kumin i kim, dva začina vrlo sličnog izgleda, a u našem jeziku i naziva, često budu zamijenjeni jedan za drugi. Takva je situacija i u nekim drugim jezicima, među kojima neki čak ne prepoznaju ove začine kao dva različita pojma. U nekim jezicima se kumin naziva “rimski kim” ili “začinski kim”. No, jesu li uistinu ta dva začina toliko slična okusom da ih se može bez problema koristiti u zamjenu za onaj drugi? Saznajmo više o njima pojedinačno kako bismo došli do zaključka.

KUMIN

Kumin su zrna biljke Cuminum cyminum, koja je porijeklom s bliskog istoka. Radi toga, kumin ćete kao začin najčešće pronaći u receptima iz tog podneblja, no vrlo često se koristi i u indijskoj i latinoameričkoj kuhinji. Zrna se nalaze na razgranatim stabljikama, poput onih na kopru. Svijetle su boje i mogu se koristiti čitavi ili mljeveni.

Tostiranje sjemenki im daje puno intenzivniji okus, pa je uvijek preporučljivo termički ih obraditi ako su u sirovom obliku. Okus im je prilično specifičan, a može se opisati kao orašast, zemljani i “spicy” – no bez ljutine. U svakom slučaju, s njim treba biti oprezan prilikom doziranja jer često preuzme gotovo kompletan okus ako uz njega nisu i drugi dovoljno jaki okusi.

Kumin ili kim - koja je razlika? 1

Često ćete ga naći u začinskim mješavinama, poput jedne od najpoznatijih na svijetu – indijske garam masale. Različite arapske mješavine ga također sadrže, a u Meksiku se često miješa s prahom chili papričica. Jelo koje ne može bez kumina je zasigurno curry, a ako ste ga ikada kušali, sigurno već dobro znate taj prepoznatljivi okus.

KIM

Kumin ili kim - koja je razlika? 2

Zrna kima (Carum carvi), iako izgledaju gotovo identično kao zrna kumina, zapravo nisu sjemenke već sušeni plodovi, odnosno voće istoimene biljke. No, svi ih nazivaju zrnima, pa ćemo tako i mi, radi lakšeg izražavanja. Kim se uzgaja na području Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike, gdje ćete ga također pronaći i u različitim jelima. Najčešće se koristi u kuhinjama sjevernih i središnjih europskih zemalja, i to uglavnom cijela zrna. Kod nas je također tradicinalan posip za razne vrste peciva i kruhova. Inače se često stavlja u različite gulaše, variva, kiseli kupus, pa i u kolače, gdje je zgodnije dodati mljevenu verziju.

Što se tiče okusa, kim je možda najsličniji anisu, s kojim dijeli gorko-slatku aromu. No, ipak postoji jasna razlika između ova dva začina. Okus mu je vrlo intenzivan, a s obzirom da se najčešće koriste čitava zrna, često ćete osjetiti samo njega. Radi toga, isto kao i kod kumina, preporuča se pažljivo doziranje i uporaba isključivo u jelima koja već imaju jači okus i mogu ga podnijeti.

KOJA JE RAZLIKA?

Ako već nije bilo jasno iz pojedinačnih opisa, ova dva začina imaju jasnu razliku i nije preporučljivo mijenjati jedan za drugi. Naravno, u slučaju da preferirate jedan možete ga koristiti bilo gdje, no za autentičnost nekih recepata zaista trebate koristiti onaj pravi. Razlikuju se po okusu, mirisu, boji (kim je tamniji), a čak nisu ni isti dijelovi biljke – kim kojim začinjavamo hranu je osušeni plod, dok ćete od kumina koristiti same sjemenke.

Ako imate začin za koji niste sigurni je li u pitanju kim ili kumin, najlakše će vam biti prepoznati ih po broju rubova na zrnu – kumin ih ima 9, a kim 5.

*BONUS: A ŠTO JE PAK CRNI KIM (ILI KUMIN)?

Vjerojatno ste negdje već čuli za crni kim ili crni kumin, koji se u zadnje vrijeme često spominje u alternativnoj medicini. On, opet, nema nikakve veze ni sa kimom ni kuminom. Radi se o sjemenkama biljke Nigella sativa, nativne području istočne Europe i zapadne Azije.

Sjemenke su crne, a specifičan je po svom izuzetno gorkom okusu, radi kojeg nije toliko rasprostranjen kao kumin ili kim. Češće se koristi u zdravstvene svrhe, no možete ga pronaći i kao začin u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji.

Kumin ili kim - koja je razlika? 5

istražite svijet začina:

možda će vas zanimati:

Currywurst – recept

Ne morate do Njemačke da biste probali pravi berlinski currywurst!

Katsu Sando sendvič – recept

Katsu Sando je japanski sendvič od pohane svinjetine i apsolutno je neodoljiv.

Buffalo wings (buffalo krilca) – recept

Buffalo krilca (buffalo wings) su kiselo-ljuti klasik američke kuhinje.

Zašto su ljuti umaci iz Amerike skupi?

Koji je uzrok visokim cijenama umaka iz inozemstva?

Instant ramen – kako ga nadograditi (3 načina)

Pretvorite instant ramen u pravu gozbu!

Chili Hummus – recept

Ovaj Spicy Hummus ima još jači okus zahvaljujući maloj dozi ljutine.

Tacos al Pastor – recept

Tacos al Pastor jedan su od poznatih meksičkih specijaliteta.

Gochujang vs. gochugaru – razlika i upotreba

Gochujang i gochugaru baza su korejske kuhinje.

Odgovori