Jedno od najčešćih pitanja koje nam kupci postavljaju je: „A što vam je tu najljuće?“. Mi im automatski pokazujemo neke od umaka koji prema Scoville skali (više o njoj pročitajte na linku) postižu najviše rezultate, jer znamo da na to i traže. No zapravo, proizvodi koji su definitivno najljući u našoj ponudi su ekstrakt kapsaicina od 6.4 te onaj od čak 9 milijuna SHU. Da, ove brojke su dobro napisane – ove minijaturne bočice kriju proizvod koji ima puno više Scoville jedinica nego trenutno najljuće uzgojene papričice. Kako je to moguće? Samo ime otkriva, ova smolasta tekućina je ekstrakt čistog kapsaicina, odnosno njegov koncentrirani oblik te je zbog toga toliko jak. Upravo zbog toga, ovaj proizvod ne preporučujemo svakome, nego samo ljudima koji su upoznati s njim ili će se prije upotrebe detaljno informirati. Ekstrakt kapsaicina se ne bi smio konzumirati samostalno, nego je predviđeno upotrebljavati ga kao dodatak u velikim količinama hrane, te u nekim slučajevima i ljekovitih pripravaka. Radi toga, po njega kupci dolaze uglavnom ciljano.

Što je kapsaicin?

Ekstrakt kapsaicina - kada ni najljuća papričica nije dovoljna 1

Kapsaicin je tvar koju sadrže biljke iz roda Capsicum, ili poznatijim izrazom – chili papričice. Upravo radi njega ljute papričice imaju svoj prepoznatljivi učinak na nas, osjećaj peckanja (ponekad je ovo preblag izraz) na koži ili sluznici. U umjerenim količinama ovaj osjećaj je mnogim ljudima poželjan, te radi toga konzumiraju pikantnu hranu. No u jako velikim ili koncentriranim količinama (kao što su ekstrakti), kapsaicin može prouzročiti ozbiljnije zdravstvene probleme, poput povraćanja, boli u želucu te proljeva. U papričici se on u najvećoj mjeri nalazi u bijelom tkivu koje drži sjemenke (radi toga će vam papričica biti najljuća ako konzumirate dio sa sjemenkama, iako one same ne proizvode kapsaicin), te u manjoj mjeri u ostalom, mesnatom tkivu. Osim kapsaicina, ljutinu papričicama daje još nekoliko tvari – više o njima i još par zanimljivosti iz znanosti o ljutini možete pročitati ovdje.

Zašto i kako uopće koristiti ekstrakt kapsaicina?

Ekstrakt kapsaicina - kada ni najljuća papričica nije dovoljna 2 Kao što je već spomenuto, ekstrakt dobro dođe u prozvodnji većih količina hrane za koju želimo da bude snažnije ljuta. Naš The Resurrection je umak u kojem je, u bazu od fermentiranog umaka od (već dosta ljute) papričice dodano 5% ekstrakta od 9 milijuna Scoville-a, što je dovelo do toga da i sam umak ima zavidnu ljutinu od 433 534 SHU! Uvjerili smo se da postoji određen broj ljudi koji mogu bez problema podnijeti The Resurrection umak, a sama papričica nikad ne bi uspjela dovesti do ove razine ljutine u fermentiranom umaku. Osim upotrebe u prehrambenim proizvodima, ekstrakt se stavlja i u razne ljekovite pripravke, uglavnom analgetske kreme ili losione (omogućuje lakšu upotrebu jer je djelatna tvar u čistoj formi).

No najvažnije je pitanje: koju količinu upotrijebiti? Sve ovisi o tome koliko ljuto želite. No u ovom slučaju i vrlo male razlike u količini dodanog ekstrakta napravit će veliku razliku u ljutini konačnog proizvoda. Naš savjet je početi s vrlo malim postotkom ekstrakta u ukupnoj količini proizvoda (prije dodavanja ga je potrebno zagrijati dok ne prijeđe u tekući oblik), te po potrebi naknadno dodati još. U svakom slučaju, potreban je poseban oprez pri rukovanju te pri naknadnom konzumiranju proizvoda u kojeg ste dodali ekstrakt, pa se na vrijeme opskrbite potrebnom zaštitnom opremom.

Odgovori