Kajenski papar – začin koji zapravo ne postoji 1

Kajenski papar. Začin na koji ćete često naići u receptima na hrvatskom jeziku i čak i na policama u dućanu. I kupit ćete ga i koristiti u jelu i biti začuđeni (ili zadivljeni) neobičnom aromom koju ima ova vrsta papra. Također, i njegova ljutina je nešto novo u usporedbi sa klasičnim paprom, ne samo jača nego doista drugačija. No, ako ste ljubitelj ljutine i niste probali ništa drugo osim kajenskog papra, svidjet će vam se i zatim ćete, kada potrošite svu zalihu, doći u trgovinu i tražiti ga ponovno.

No, ako ste u tom svom pohodu odlučili doći kod nas – nećete ga pronaći. Zašto? Zato što kajenski PAPAR – jednostavno NE postoji. Tamno crveni prah koji koristite je zapravo ništa drugo nego sušena chili papričica, sorte koja se zove cayenne. I od tuda i ova zabluda – riječ pepper na engleskom jeziku znači paprika, no netko ju je nekad davno krivo preveo te je na našem jeziku naziv ovog začina ostao „kajenski papar“. Ispravno bi bilo reći kajenska paprika ili cayenne. 

Zbog čega su Cayenne papričice (kajenska paprika) tako popularne?

Kajenski papar – začin koji zapravo ne postoji 2 One su jedna od sorti chili papričica koje spadaju u blaže do umjereno ljute. U rodu je sa slatkom rog paprikom, te izgledom i podsjeća na njih radi boje i zašiljenih vrhova, no tanja je. Zreli plodovi su žarko crvene boje te tanki i duguljasti, a mogu narasti od 10 do 25 centimetara. Najčešće se koristi sušena i mljevena u fini prah, onako kako ćete ju pronaći pod nazivom kajenski papar. Osim pikantnosti, posjeduje i ugodnu aromu. Također, može se koristiti i svježa, u salatama ili sendvičima. Pogodna je i za sušenje u komadu zbog svoje tanke stijenke. Možete ju pronaći i u svjetski poznatom Frank’s Original ljutom umaku.

Što možete koristiti u zamjenu za kajensku papriku

No, da se vratimo na priču s početka. Ako ne pronađete kajenski papar, odnosno kajensku papriku (kod nas ili negdje drugdje), postoji li nešto s čime ga možete zamijeniti? Ili, možda vam je nedovoljno ili previše ljuta? Na sreću, postoji još na desetke različitih sorti papričica različitih stupnjeva ljutine koji će vam se možda i više svidjeti od ove. Svaka sorta ima svoju specifičnu aromu te i zbog toga svakako preporučamo da ih probate više kako biste otkrili koja vam najviše odgovara. Bila to aromatična Hot Portugal papričica koja ima otprilike jednaku ljutinu kao i Cayenne, ili puno ubojitija Naga, vjerujemo da će svatko može pronaći neku za sebe.

Kako koristiti (i dozirati) mljevene chili papričice

Sušene chili papričice imaju dvije funkcije u jelima – daju im aromu te ljutinu. Ako stvarno volite ljuto i podnosite ga dobro (odnosno, bez obzira na ljutinu možete osjetiti i aromu jela), izaberite sorte jače ljutine ali i ugodnog okusa, poput Habanera. No ako ipak ne spadate u ekstremne ljubitelje ljutine, blaže papričice poput Serrana bit će pogodniji izbor. U slučaju da želite samo ljutinu, bez arome papričice (ako u nekom jelu ona ne paše ili vam se jednostavno ne sviđa), možete upotrijebiti naš Chili za kobasice koji je mješavina manje aromatičnih sorti (i ne, nije namijenjen samo za kobasice).

Kajenski papar – začin koji zapravo ne postoji 3

Chili papričice u prahu možete koristiti kao dio suhih marinada ili dodavati izravno u kuhana jela i umake za koje želite da budu homogena smjesa. Doziranje je naravno, po želji, no kod mljevenih sušenih papričica je dobra stvar što naknadno možete dodavati još, tako da u početku možete početi s manjom količinom, i po potrebi povećati količinu ako niste zadovoljni sa stupnjem ljutine/intenzitetom arome. Kod sušenih papričica u komadu je to malo teže, jer one dužim kuhanjem ispuštaju sve više i više ljutine u jelo, pa je malo teže predvidjeti ljutinu gotovog obroka. Također mogu biti opcija umjesto fermentiranih ljutih umaka, koji imaju dosta kiseline koju možda u nekim slučajevima želite izbjeći.

SUŠENE CHILI PAPRIČICE U NAŠOJ PONUDI:

Sušene / mljevene chili papričice

Red Savina sušene mljevene chili papričice 170g

18,95 

Sušene / mljevene chili papričice

Red Savina sušene mljevene chili papričice 45g

5,95 

Sušene / mljevene chili papričice

Pequin sušene chili papričice 20g

3,95 

Sušene / mljevene chili papričice

Gochugaru chili papričice sušene i mljevene 150g

8,95 

Sušene / mljevene chili papričice

Gochugaru chili papričice sušene i mljevene 40g

3,25 

Sušene / mljevene chili papričice

Juta Spiza Zlo gradele 40g

2,95 

Sušene / mljevene chili papričice

Juta Spiza PPS – Papar, paprika, sol 100g

4,65 

Sušene / mljevene chili papričice

Juta Spiza OPS – Origano, paprika, sol 70g

4,65 

Odgovori