Što je BBQ Dry Rub (suha marinada)?

Suhe marinade na našim prostorima koristile su se relativno malo ili gotovo nikako. U pravilu se suho mariniralo soli, paprom i eventualno popularnom mješavinom “začina” koja je nakrcana pojačivačima okusa. Takve suhe marinade stavljaju se prije bilo kakve termičke obrade direktno na meso, na način da se utrljaju na površinu mesa.

U tom procesu možemo meso prvo premazati uljem, kečapom, majonezom ili ljutim umakom, što će pomoći da se začini bolje zadrže na površini mesa, te će prilikom termičke obrade stvoriti koricu na mesu koja je puna okusa!

Naše kombinacije začina smo testirali neko vrijeme u raznim kombinacijama, te smo složili pet varijanti koje sadrže apsolutno sve začine koji su vam potrebni kako biste stvorili savršen oklop okusa na vašim jelima.

Dry rub chicken - SpicyDays.com

BAJA BBQ DRY RUB

Ova suha marinada kreirana je isključivo za tipove mesa koje ima lagan okus, kao što su piletina ili riba. Kombinacija začina je prilično jednostavna, ali sasvim dovoljna kako biste doživjeli hrpu novih okusa u ustima. Naime, cilj je da i dalje osjetite ono što jedete, ali dodani su kumin, cimet, malo cayenne papričica i klasična crvena paprika kako biste doživjeli i dodatan svijet okusa nakon kojeg će svi oni koji probaju ovu kombinaciju ostati zatečeni i željeti još!

STEAKHOUSE BBQ DRY RUB

Steakhouse je suha marinada koju smo zamislili za ozbiljnije komade mesa. Neovisno o tome pripremate li junetinu, svinjetinu ili govedinu, ova kombinacija začina apsolutno je pogođena. Ako stavljate začine na steak, ovo možete koristiti ako želite probati neku novu kombinaciju. Ali ako želite nešto što možete posipati preko komada mesa od kojeg ćete dobiti trganu svinjetinu ili govedinu ili, jednostavno, nekog većeg pečenja. Kombinacija crnog papra, češnjaka, gorušice, paprike i smeđeg šećera stvorit će apsolutni užitak za vaše nepce.

WILD BBQ DRY RUB

Dry rub pod nazivom Wild stvorili smo s onim što mi koristimo gdje god nam zatrebaju začini za divljač! Naime, ova kombinacija nam se pokazala idealnom za veprovinu, janjetinu, čak i srnetinu. Ovu kombinaciju možete koristiti na površini mesa, no ako imate mljeveno meso – ne morate se ustručavati. Možete ove začine dodati i u smjesu za vaše kuglice od divljači ili janjeće ćevapčiće i osjetiti potpuno drukčiji spoj okusa koji u kombinaciji daju češnjak, luk, paprika, kumin, mažuran i cimet.

SMOKY PORK BBQ DRY RUB

Suha marinada za svinjetinu posebna je kombinacija začina koju smo isprobali više puta i nama je jednostavno prvi izbor kad radimo rebarca ili kad nam trebaju začini za pulled pork. Uz dozu dima i lagani kick ljutine, ova kombinacija začina stvara savršen spoj uz okus svinjetine! Ova mješavina svodi se na češnjak, papriku, cayenne, gorušicu, dimljenu sol i crni papar. Garantiramo da će vas ovi začini za svinjetinu oboriti s nogu, neovisno o tome koristite li ju prije ili nakon termičke obrade mesa.

CAJUN BBQ DRY RUB

Cajun kombinacija začina napravljena je po uzoru na ovaj poseban okus koji dolazi iz Amerike, a volimo ga predstavljati kao univerzalnu kombinaciju začina koju možete koristiti na bilo čemu. Neovisno o tome hoćete li ju utrljati u meso prije pečenja ili ćete ju posipati po finalnom jelu, ova kombinacija začina osvaja sve okusne pupoljke. Za to su zaslužni češnjak, luk, timijan, smeđi šećer, paprika, crni papar i cayenne.

Kada trebate začine prije termičke obrade?

Iako je čest slučaj da začini zagore zbog previsokih temperatura prilikom termičke obrade mesa, ponekad su oni poželjni. Naime, ako pripremate meso low & slow metodom pripreme u roštilju ili pećnici, začini neće patiti kao kad ih stavite na otvoreni plamen. Podsjećamo, low & slow je proces u kojem na niskim temperaturama (low), dugotrajnom termičkom obradom (slow) pripremamo meso.

Tako će začini formirati hrskavu koricu s vanjske strane koja neće biti gorka kaošto obično znaju biti jela koja su zagorjela zbog previsoke temperature / direktnog plamena. Detaljnije o marinadama opisali smo u blogu: MarinaDA ili NE?

Trebate veća pakiranja? Imamo i to!

-30%
Original price was: 19,95 €.Current price is: 13,96 €.

Provjeri sve proizvode u kategoriji BBQ:

-30%
Original price was: 19,95 €.Current price is: 13,96 €.

Paste, umaci, namazi i salse

Sarson’s Worcester umak 150ml

4,10 
-20%
Original price was: 4,35 €.Current price is: 3,48 €.