Seriju blogova kojima ću pokušati malo približiti onaj nepregledan svijet začina i svih drugih dodataka koje volimo nazivati tako, započinjem s pojmom koji zapravo nije začin, nego hrpa različitih začina. A možda je i jelo. A možda i drvo. Samo što se u zemlji njegovog porijekla nijedno ne zove tim imenom. Možda drvo da, ali nisam stručnjak ni za botaniku ni jezike, pa ću se ograditi od toga. Jeste li već zbunjeni? I ja sam. Baš zato sam htjela malo rastumačiti naziv koji tako olako pridajemo gotovo svakom jelu ili mješavini začina koje možemo imalo okarakterizirati kao nešto indijsko. Naravno, riječ je o curry-ju.

Začini me: Curry 1

Curry. Kad čujemo tu riječ, imamo osjećaj da smo se s njom susreli već milijun puta i znamo točno što je. Nije ni čudno, kad u zadnjih par godina sve više restorana i onih koji se smatraju restoranima na menijima uključuju ovo, za prosječnog Hrvata, vrlo egzotično jelo. I da, na velikoj većini zemaljske kugle bit ćemo apsolutno u pravu kada kažemo da je curry jelo, porijeklom iz Indije, koje od osnovnih sastojaka ima meso i/ili ribu, povrće, i gusti umak začinjen s curry mješavinom začina. Osim u Indiji i par okolnih zemalja koje su nam ustupile ovaj svoj nacionalni recept. Pa otkud onda taj pojam potječe, pitate se? Evo odgovora: riječ curry je anglicizirana verzija riječi kari (vidi čuda) iz tamilskog jezika, koji se govori na području Indije, Šri Lanke, Singapura i još par okolnih zemalja. Njen doslovni prijevod bi bio umak, a kako ovakva jela sadrže jedan vrlo osebujan primjerak, lako je shvatiti kako su se Britanci zbunili i počeli ih zvati pogrešno. No nećemo previše dramiti oko jezikoslovlja, iako upravo jesam, dok god nam ta hrana pruža jednako topao, začinjen i božanstven užitak bez obzira kako ju mi zvali.  

Začini me: Curry 2

No da, ja sam ovdje da pričam o začinima. Opet bih mogla napisati cijeli odlomak o tome kako je pogrešno zvati curry-jem i mješavinu začina koju stavljamo u jelo koje pogrešno nazivamo curry-jem, no mislim da sam zadovoljila svoju opsesivnu potrebu za ispravljanjem netočnog govora. Dakle, u nastavku teksta, curry mješavina će označavati spoj začina tipičnih za indijsku kuhinju, a riječ koju oni koriste za to je masala. Osnova gotovo svake mješavine koju ćete naći bit će korijander, kumin i kurkuma. Osim njih, u različitim verzijama (a ima ih gomila, jer svaka pokrajina ima svoju, a ponekad ćete susresti čak i mješavine koje nose potpis pojedine obitelji) se može pronaći i niz drugih začina, naravno i u različitim kombinacijama i omjerima. Mješavina koja je nastala na zapadu i koju mi poznajemo pod imenom curry, osim ova tri osnovna sastojka, uglavnom može sadržavati i đumbir, češnjak, sjeme komorača, kim, cimet, klinčić, sjeme gorušice, zeleni kardamom, crni kardamom, muškatni oraščić, papar te curry list (da, s onog drveta s početka priče).

Moj prvi susret s curry-em je bio u kućnoj radinosti, i to na početku mojih studentskih dana kada sam jednostavno bila prisiljena početi kuhati, jer bih inače morala živjeti na pekarskim proizvodima. Tada nisam znala da je to označavalo početak jedne filmske ljubavne priče između mene i hrane. Curry je definitivno jedan od faktora koji su utjecali na to, jer je bio jedno od mojih prvih „eksperimentalnih“ jela, odnosno onih što su se barem malo razlikovali od tradicionalnih recepata moje mame. Sve je počelo željom da uz minimalan broj lako dostupnih i jeftinih sastojaka dobijem maksimalno ukusan i zasitan obrok. U pauzi od učenja sam, lutajući bespućima interneta, pronašla recept koji je obećavao fino jelo uz malo truda i vremena. Savršeno. Glavna zvijezda je bio curry, i iako je sadržavao još par sastojaka za koje sam bila sigurna da mi ih neće omogućiti ni mali kvartovski dućan, a ni moj studentski novčanik, odlučila sam riskirati. Otišla sam u trgovinu te kupila jedini proizvod koji sam našla, a da je na njemu stajao taj naziv. Osim toga, u receptu je pisalo da mi treba i svježa paprika, luk, piletina i kokosovo mlijeko. Pogađate čega nije bilo u dućanu. Nema veze, za prvi put je i obično mlijeko poslužilo – i ne, nisam se sjetila da postoji vrhnje za kuhanje, ako vas to zanima. Priprema je išla jednostavno, ono što mi je u tom trenutku bio prioritet: popržiti piletinu, zatim i luk i papriku, posipati ih curry mješavinom i još par začina, koje naravno nisam imala jer zašto bih, pa ima ih i previše u ovome, te zaliti mlijekom, kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša, piletina se skuha, a umak ugusti. Po potrebi dodati još začina, što sam objeručke prihvatila – sva sreća pa je riža onako dosta blagog okusa. Gotov umak sam prelila preko riže i rezultat je, za moj tadašnji pojam, bilo revolucionarno otkriće.  I to je to, rodio se moj go to recept, od posebnog slavljeničkog jela s cimericom za položeni kolokvij, preko hvalisanja mami doma kako ja znam kuhati stvari koje ona ne zna, do prikazivanja sebe kao vrsne kuharice (wife material spika i to) dečku… Moram priznati da me u dva od ova tri puta nije iznevjerio.

Začini me: Curry 3

Danas više ne radim ovaj recept. Curry i dalje koristim, ali volim vjerovati jelima koja zahtijevaju malčice više truda i znanja. Ipak bi bilo šteta ne iskoristiti puni potencijal ove intenzivne, mirisne mješavine začina. Dok sam na poslu u dućanu, kupci me znaju pitati u koja se točno jela curry stavlja. Odgovor je – u kojima god poželite njegov okus, nema nekih pravila. Naime, osim u klasičnim jelima koji se sastoje od gustog umaka uz ostale priloge, on odlično funkcionira i u raznim domaćim umacima, kao marinada za meso ili dodatak koji će obogatiti vaše nedjeljno varivo. Ako želite prave autentične recepte u koje ide curry mješavina, proguglajte jela poput rogan josh, chana masala, chicken tikka masala, murgh makani… Začinske mješavine za takva jela kod nas često možete pronaći i pod izvornim imenima, poput tikka masala, garam masala, tandoori masala… Sve su to različite varijante mješavina začina potekle s indijskog potkontinenta. Još jedno često pitanje koje bi nas moglo mučiti je: kada staviti curry u kuhano jelo, na početku ili pred kraj kuhanja? Odgovor na to ovisi o tome imate li mješavinu koja je smljevena i već izmiješana, ili imate pojedinačne začine u većim komadima koje sami kombinirate. Ako imate mljevenu smjesu, nju je najbolje dodati pred sam kraj, jer će u tom slučaju zadržati puno veći intenzitet okusa, a začine koje imate u komadu (možete kombinirati obje ove vrste), slobodno stavite na početku kuhanja jer će oni tako pustiti puno više arome.

I to je to. Nadam se da ste dobili barem jednu korisnu informaciju iz ovog teksta i da vas je naveo da već danas napravite neko jelo s ovom božanstvenom mješavinom začina. Neovisno o tome jeste li već pravi majstor za curry ili vam je prvi put da radite ovako nešto, vjerujte mi, teško možete (ozbiljno) pogriješiti. Za početak se držite osnova – možda vam pomogne i moj ice breaking recept. Prilično sam sigurna da ćete uspjeti!

So just go for it, and get yourself curried away!

Začinske mješavine

Curry mješavina začina 40g

2,30 

1 thoughts on “Začini me: Curry

Odgovori