Kada spominjemo pribor za roštilj, tada mislimo na sve alate i dodatke koji nam pomažu kako bismo što lakše, brže (osim u slučaju low and slow BBQ-a) i bolje napravili obrok koji pripremamo na roštilju. Neki će reći da je za dobar roštilj dovoljna samo vatra, pivo i dobro društvo, što nije netočno. No, isto tako su za prijeći 100km dovoljne samo noge, odnosno ne trebaju Vam tenisice, sportska odjeća ili voda.

Dodaci i pribor za roštilj su stvari koje će prvenstveno značajno olakšati pripremu roštilja, a znanje i iskustvo je ono što će dići razinu kvalitete pripremljene hrane. Nemojte se zavaravati da ćete uz vrhunski roštilj, hvataljke i ostali pribor automatski postati i vrhunski roštilj majstor, no kada naučite koristiti sve što ti alati pružaju, tada će i kvaliteta pripremljene hrane definitivno biti na višoj razini.

U nastavku je navedeno top 5 alata i dodataka za koje smo uvjereni da mogu pomoći svakome tko priprema roštilj. Sve alate i dodatke smo osobno isprobali i koristimo već nekoliko godina kroz naš projekt BBQ Hot Yard. Koristili smo svaki više od 300 puta i svaki od njih ima našu apsolutnu preporuku.

Pribor za roštilj – top 5 alata i dodataka

Pribor za roštilj - Top 5 alata i dodataka koje treba svaki roštilj majstor 1

1. Kvalitetan roštilj (na ugljen)

Kada jednom probate roštilj s poklopcem (kettle style) vidjet ćete da nema povratka na staro, jer su prednosti korištenja takvog roštilja apsolutno nenadmašive:

  1. mogućnost kontrole temperature u roštilju u svrhu low and slow pripreme hrane,
  2. mogućnost indirektnog pečenja / dimljenja,
  3. ušteda ugljena te
  4. pečenje bez obzira na vanjske uvjete (kiša, snijeg, niske temperature).

Oko odabira roštilja i njihove cijene vode se vječne rasprave, no iz našeg iskustva, ako pečete roštilj barem 2 puta mjesečno isplati se uzeti neki skuplji i kvalitetniji roštilj. Zašto? Zato što će takav roštilj trajati barem 10-15 godina za razliku od jeftinijih modela koji uz redovnu upotrebu izgore nakon godinu dana. Naša preporuka su svakako Napoleon roštilji jer imaju 10 godina garancije, a mi smo ih isprobali na više od 500 pečenja nakon čega i dalje rade bez greške.

2.790,00 kn3.039,00 kn

2. Upaljač za roštilj

Kada smo prvi puta koristili električni upaljač za roštilj, bili smo apsolutno oduševljeni brzinom i efikasnošću potpale ugljena. Naime, za 60 sekundi je ugljen upaljen, a nakon 3 minute možete početi peći na njemu. Nema zafrkancije s potpalom novinama, kockama za potpalu i tekućinama koje nisu baš najzdravija opcija za korištenje. Jedina potencijalna mana ovog vrhunskog alata je što radi isključivo na struju. Stoga, ako idete na izlet u prirodu onda je bolja opcija nabaviti Chimney za potpalu kojem treba malo duže (nekih 10-15 minuta) da potpali ugljen, ali vam u tom slučaju ne treba šteker. 🙂

Looftlighter - brzi upaljač za roštilj na ugljen
Termometar za roštilj

3. Termometar za roštilj

Jedna od najvećih “tajni” roštilja je da se svaki komad mesa peče na određenu temperaturu. Dvije krajnosti u koje ljudi obično idu su da je meso prepečeno što znači i presušeno, ili da ostane previše sirovo. No, razina pečenosti donekle ovisi i o vlastitim željama, ali neke stvari apsolutno treba poštovati. Primjerice, piletinu nikad nećete raditi medium nego uvijek well done, jer je za nju sigurna temperatura 74 stupnja Celzija.

Bez upotrebe termometra kod pečenja je točnu temperaturu teško utvrditi jer meso često izvana odaje dojam da je dovoljno pečeno, dok iznutra ostane sirovo. Termometar preporučamo koristiti kod bilo kojeg ozbiljnijeg pečenja ili dimljenja mesa, a pogotovo kod steakova gdje bez ogromnog iskustva nećete moći pogoditi razinu pečenosti koju želite. Ako se osim roštilja bavite i BBQ low and slow pripremom, tada razmislite o nekom termometru koji ima Bluetooth ili WiFi opciju kako ne biste konstantno morali biti kod roštilja, otvarati ga i mjeriti temperaturu.

4. Hvataljke za roštilj i lopatica za roštilj

Hvataljke za roštilj su jedan od ključnih dodataka koje treba svaki roštilj majstor. Kod odabira hvataljki svakako odaberite metalne, jer je obavezno dva puta kliknuti njima prije nego se krene raditi. To je stari roštilj zakon još iz Hamurabijevog zakonika pa je jako bitno da se poštuje. No, šalu na stranu, kvalitetne metalne hvataljke imaju nekoliko prednosti nad vilicom ili hvataljkama od drugih materijala:

  1. hvataljke su duge pa toplina od roštilja neće smetati prilikom okretanja mesa,
  2. kod okretanja nećete oštetiti meso,
  3. praktički su neuništive.

Drugi alat koji ćemo ovdje spomenuti, ali ga stavljamo u istu skupinu je lopatica za roštilj. Lopatica za roštilj je nadopuna hvataljkama kada se primjerice rade burgeri, jer njih ćete daleko lakše okrenuti lopaticom nego hvataljkama. Također, birajte metalne lopatice jer su skoro vječne.

Hvataljke i lopatica za roštilj
Pribor za roštilj - Top 5 alata i dodataka koje treba svaki roštilj majstor 13

5. Četka za roštilj

Najgori dio roštiljanja je svakako čišćenje. No, uz malo znanja i dobar alat to neće biti problem. Prvi pravilo je da se roštilj čisti dok je vruć, što znači da ćete ga čistiti ili odmah nakon što ispečete meso ili kad ga zagrijete prije ponovnog pečenja. Ono na što trebate pripaziti je kakvu četku koristite, jer jeftinim četkama često ispadaju čelične iglice, što može biti vrlo opasno ako nakon toga završe u hrani. Rješenje je ili da odaberete bolju četku, ili da svaki puta nakon čišćenja rešetku prebrišete papirom sve dok ne budete sigurni da nije ostala neka iglica koja bi mogla završiti u jelu.

Pogledajte kompletnu BBQ ponudu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *