Korijander je jednogodišnja biljka latinskog naziva Coriandrum sativum čiji se listovi i sjemenke koriste kao začin prilikom kuhanja. Za ovu biljku je specifično to što su joj i listovi i sjemenke jestivi. U našem jeziku nema razlike između naziva za listove i sjemenke korijandera (i jedno i drugo nazivamo korijander), dok se u engleskom jeziku listovi korijandera nazivaju cilantro, a sjemenke imaju se nazivaju coriander. Iako se uzgaja u Europi, Africi i Aziji, primjena svježeg korijandera u kulinarstvu je vjerojatno najintenzivnija u Aziji gdje ga pronalazimo u mnogim jelima. Kod nas i nije toliko zastupljen, mnogi su čuli za korijander samo ako su detaljno čitali sastav curry mješavine začina, ili su pročitali da ga sadrži stil piva pod nazivom Witbier.

Primjena u kulinarstvu

Iako je lišće korijandera izrazito aromatično, osvježavajuće i citrusno, mnogi ga jednostavno ne mogu podnijeti. Priča se kako određenom dijelu populacije, zbog određenog gena koji nose, miris korijandera djeluje pokvareno, trulo ili sapunasto. Zbog toga postoji ogromna odbojnost prema korijanderu, a postoje čak i grupe na društvenim mrežama posvećene mržnji prema ovom začinu. 24. veljače se obilježava i međunarodni dan mrzitelja korijandera.

Korijander - začin koji je podijelio svijet 1

Same sjemenke korijandera su potpuno druga priča. Publika u ovom slučaju nije toliko podijeljena oko samog mirisa i okusa. Okus mljevenih sjemenki korijandera je dosta topao, orašast i pikantan s naznakama citrusa. Listovi korijandera najčešće se koriste svježi, a u jela se dodaju prilikom serviranja jer bi, u protivnom, toplina ubila njihovu aromu. Listove korijandera često možemo pronaći u raznim salsama, guacamole umacima i raznim juhama. Sjemenke korijandera možemo u cijelom obliku pronaći u koktelima, dok se mljeveni koristi u pripremi curry-ja, različitim dry rubovima, gulašima, juhama i grickalicama.

Korijander u medicini

Listovi i sjeme korijandera mogu imati pozitivne učinke na zdravlje, no znanstvenici kažu kako je potrebno te teze dodatno istražiti. Naime, lišće i sjemenke korijandera sadrže antioksidanse koji smanjuju upalne procese u tijelu. Neki članci navode kako je konzumacija sjemenki korijandera usporila rast stanica raka u različitim organima, no još jednom ćemo istaknuti kako je rečeno da takve tvrdnje treba detaljno istražiti. Na kraju krajeva, koristimo korijander u jelu jer smo hedonisti, a ne zbog ljekovitih razloga. 🙂

Gdje pronaći korijander?

Korijander - začin koji je podijelio svijet 2

I dok sjeme korijandera (cijelo ili mljeveno) nije takva rijetkost na našem tržištu, listovi korijandera se nalaze malo teže. Najbolja je opcija kupiti sjeme i posijati ga, pa tako možete imati vlastitu zalihu svježeg lišća korijandera. U supermarketima koji drže svježe začine u teglama, korijander se teško pronalazi. Savjetujemo da ga probate pronaći na lokalnoj tržnici u kasno proljeće, ili početkom ljeta.

Recept za suhu marinadu s korijanderom

Korijander - začin koji je podijelio svijet 3 Ako želite probati napraviti vlastitu mješavinu začina koja će biti idealna za piletinu na roštilju ili piletinu iz pećnice, ali i priloge poput krumpira – ne tražite dalje. Korijander je začin koji će vam pomoći u tome, budući da je prilično aromatičan i već poznat u raznim mješavinama začina. Za količinu od jedne teglice, treba vam sljedeće:

Sve sastojke potrebno je dobro promiješati u zatvorenoj staklenci i spremni su za korištenje! Ovakvu mješavinu začina možete skladištiti na suhom i hladnom mjestu u zatvorenoj staklenci do 6 mjeseci. Koristi se tako da se dobro utrlja na meso prije bilo kakve termičke obrade, kako bi se stvorila aromatična korica. Međutim, možete ovakvu kombinaciju začina dodati i nakon što je jelo gotovo, no ako ju planirate tako koristiti – možda bi bilo bolje da izostavite šećer iz recepta.

Odgovori