Temperatura na kojoj pripremate hranu na roštilju je iznimno bitna za konačni rezultat. No, nemojte odmah reći “Ja to znam, kaj će meni netko objašnjavati kak’ se peče na roštilju”, nego odvojite minutu-dvije i pročitajte stvari u nastavku koje su stvarno osnove kod pripreme, a većina ljudi ih ne zna. U ovom članku nećemo govoriti o internim temperaturama mesa kod pečenja, nego baš o zagrijanosti roštilja. No, ako vas baš zanimaju interne temperature mesa, pročitajte članak Kako pripremiti steak. 

Kako odrediti temperaturu roštilja?

Ako ste sretnik koji ima roštilj s ugrađenim termometrom, tada određivanje temperature ne bi trebalo biti problem, pa možete odmah preskočiti na dio Temperature roštilja i za što koristiti koju temperaturu?

No, ako vaš roštilj nema ugrađen termometar, tada temperaturu roštilja možete odrediti na jedan od sljedećih načina:

1. Beskontaktni termometar – S obzirom da svi znaju za beskontaktne termometre zbog pandemije Covida i vrlo ih je lako nabaviti, ovo je jedna od najjednostavnijih, a točnih metoda.

Kod kupnje svakako pripazite na raspon temperature koju termometar može mjeriti, odnosno, trebao bi biti barem do 300°C, ali poželjno je da je i više od toga.

Temperaturu ne mjerite na ugljenu nego na rešetki, jer je ona mjesto na kojem ćete pripremati hranu pa je zapravo to sve što vam treba.

Ključne temperature pečenja na roštilju 1

2. Ruka na roštilju – Ovo je jedna od onih metoda koje vam ne preporučujemo jer se vrlo lako možete ozlijediti, no uz malo vježbe to može postati dovoljno da biste znali je li roštilj dovoljno vruć za pečenje. Metoda se sastoji od toga da stavite dlan iznad rešetke (što bliže, ali nemojte dodirnuti rešetku) i brojite sekunde sve dok možete držati ruku bez da vas peče. Nemojte ovo shvatiti kao izazov, nego zbilja maknite ruku čim vas počne peći.

Ako ruku možete držati 2-3 sekunde, tada je temperatura oko ili iznad 180 °C. Ako ruku možete držati 5 – 6 sekundi iznad rešetke, tada je temperatura od 150 do 180 °C, a ako ruku možete držati 10 – 12 sekundi tada je temperatura roštilja od 100 do 150 °C.

Što se priprema na roštilju na kojoj temperaturi?

Niska temperatura (80 do 120 °C)

Ovako niske temperature se koriste za low and slow pripremu BBQ jela kao što su rebarca, Brisket, pulled pork i bilo kakvi veliki komadi mesa. Priprema jela na ovakvim temperaturama zahtijeva zatvoreni roštilj ili smoker te mnogo vremena, od 3 pa sve do 20 sati, ovisno o tome što pripremate.

Ključne temperature pečenja na roštilju 2
Ključne temperature pečenja na roštilju 3

Srednje-niska temperatura (135 do 150 °C)

Preniska temperatura za grilanje. Na ovoj temperaturi se mogu indirektno pripremati jela poput BBQ rebaraca, pulled pork-a ili veći komadi mesa.

Srednja temperatura (160 do 180 °C)

Temperatura za direktno i indirektno grilanje. Na ovoj temperaturi ćete najčešće pripremati klasični roštilj jer ju nije teško postići u bilo kojoj vrsti roštilja. Također, priprema povrća se preporuča na ovoj temperaturi.

Ključne temperature pečenja na roštilju 4
Ključne temperature pečenja na roštilju 5

Srednje-visoka temperatura (180 do 200 °C)

Temperatura za direktno i indirektno grilanje koju također možete postići u većini roštilja, no za to ipak treba kvalitetniji roštilj ili ugljen. Također, na otvorenom roštilju je ovu temperaturu teško održavati duže vrijeme i temperatura obično varira između srednje i srednje visoke što neće biti veći problem uz malo vježbe oko pripreme.

Visoka temperatura (230 – 300 °C)

Visoke temperature se koriste uglavnom za searing steakova, odnosno kako bi se postigla dobra Maillardova reakcija kojom meso dobije boju, hrskavost i okus. No, na ovoj temperaturi treba biti jako pažljiv jer se vrlo lako može dogoditi da hrana zagori, pa da umjesto vrhunskog okusa dobijemo – ugljen.

Ključne temperature pečenja na roštilju 6
Ključne temperature pečenja na roštilju 7

Ultra visoka temperatura (320+ °C)

Na ovakvim temperaturama se radi searing većih komada mesa, primarno steak-ova i to samo ako znate što radite jer vrlo lako (i brzo) dolazi do toga da se steak pougljeni umjesto ispeče.

Koja je onda najbolja temperatura za pečenje na roštilju?

Ne postoji najbolja temperatura nego ona ovisi o tome što pečete, na koji način pečete i što želite postići. Ono što je bitno je da ako radite klasični grill tj. ako pečete direktno iznad ugljena da svakako probajte dobiti barem 160 – 180 °C jer sve manje od toga neće dati željene rezultate. No, ova tema je puno šira od toga i svaka od ovih temperatura bi mogla imati svoj članak, no ovdje smo željeli samo uratko objasniti osnove. Zašto roštilj još ne gori?

imamo sve što treba roštilj majstoru:

Odgovori