Postepenom revolucijom craft piva na ovim prostorima, s vremenom su postale popularne i razne platforme za ocjenjivanje piva kao što su RateBeer i Untappd. Na tim platformama su korisnici mogli ostaviti svoje recenzije piva koje su degustirali kako bi pivovarama mogli prenijeti svoje mišljenje, ali su ujedno imali vlastitu referencu za kasnije kupovine. Ocjene piva su javne, tako da su mnogima postale i referenca prilikom kupovine, što možda i nije najbolji pristup, no ponekad nam prosjek ocjena i komentari mogu dati do znanja da nešto s pivom nije u redu pa nam tako uštede novac.

Različiti načini ocjenjivanja

Izuzev subjektivnog ocjenjivanja gdje pivu možemo dati ocjenu od 0 do 5 na Untappd-u (u ocjenama po 0,25 ili 0,1 ako ste supporter i plaćate Untappd profil) ili od 0 do 100 na Ratebeer-u (pritom se vodeći isključivo prema tome sviđa li nam se pivo ili ne), možemo pivo ocijeniti objektivno, prema stilu piva. No, vratimo se kratko na subjektivno ocjenjivanje po ukusu. Untappd aplikacija orijentirana je primarno na jednostavnost, gdje se u par klikova može pivu dati ukupna ocjena i kratak komentar. Ratebeer ima nešto ozbiljniji pristup u kojem pivo ocjenjujete prema pet kategorija (aroma, izgled, okus, osjećaj na nepcu (mouthfeel) i ukupna ocjena) i pritom trebate ostaviti komentar. Tako je ocjena nešto relevantnija, a korisnik dobiva bolji uvid u nečiju ukupnu ocjenu koja je opravdana komentarima, dok je subjektivnost ovdje izražena u nešto manjoj mjeri nego kod Untappd-a. Nedavno je i Ratebeer uveo opciju Quick ratinga koji je jako sličan Untappd-ovom premium načinu ocjenjivanja, no ovdje je besplatan.

ratebeer - SpicyDays.com

Što se objektivnog ocjenjivanja prema stilu tiče, i tu uvijek postoji onaj segment subjektivnosti jer je svaka osoba različita, a i iskustvo tu igra veliku ulogu. Naime, osoba koja je probala desetak piva zasigurno neće moći prepoznati sve atribute u pivu i njegove karakteristike kao osoba koja je probala nekoliko tisuća piva. Nepce je potrebno trenirati tako da se s vremenom ono razvija, a naši okusni pupoljci mogu sve više toga razaznati prilikom degustacije.

BJCP ocjenjivanje

Gledamo li ocjenjivanje piva prema BJCP-u (Beer Judge Certification Program), ocjenjivanje je prema pet različitih stavaka, a ukupan broj bodova je 50. Međutim, BJCP vodič i opisi stilova u njemu su napisani više kao smjernice, a ne striktna pravila prilikom izrade piva. Stavke prema kojima se pivo sudi su:
Aroma (12 bodova), navode se komentari o sladovima, hmeljevima, esterima i svemu ostalo što u mirisu osjećamo.

Izgled (3 boda), navode se komentari o boji, prozirnosti i pjeni.

Okus (20 bodova), navode se komentari o sladovima i hmeljevima, karakteristikama fermentacije balansu, završnom okusu i aftertasteu, kao i svi ostali okusi koje osjećamo prilikom konzumacije.

Mouthfeel (5 bodova), navode se komentari o tijelu piva, gaziranosti, toplini, kremoznosti, trpkosti i drugim osjećajima koje osjećamo na nepcu.

Ukupni dojam (10 bodova), pišu se osobni komentari o iskustvu konzumacije piva i eventualni savjeti što bi trebalo popraviti kako bi pivo bilo u stilu.

Pivo se prema ukupnom broju bodova svrstava u jednu od šest kategorija:

Problematično (0-13 bodova): Pivo koje ima veliku količinu nepoželjnih okusa i aroma i teško se pije.
Pristojno (14-20 bodova): Pivo koje ima poneke nepoželjne okuse i arome ili velike greške prema stilu, neugodno.
Dobro (21-29 bodova): Promašen stil i/ili manje greške.
Jako Dobro (30-37 bodova): Pretežno prema parametrima stila, ima manje greške.
Izvrsno (38-44 boda): Dobro predstavlja stil, treba minornu doradu
Izvanredno (45-50 bodova):  Primjer svjetske klase u stilu

scoresheet BJCP - SpicyDays.com

Provjeri našu ponudu i naruči pivo odmah!

Kako ocijeniti pivo?

  • Provjerite bocu. Ako ima malo čvrstog taloga na dnu, to je dobar znak. S druge strane, velika količina taloga može ukazati na infekciju. Obratimo pažnju i na napunjenost boce. U slučaju da je prepunjena, postoji šansa da je slabije gazirana. S druge strane, ako je previše praznog prostora – postoji šansa da je pivo oksidiralo.
  • Natočite pivo u čašu tako da se stvori pjena. Odmah trebate pomirisati pivo na način koji vam je najjednostavniji i pokušati prepoznati arome. Pokušajte razabrati na koje vas mirise podsjećaju arome slada (karamela, tost, kruh, zagorenost) i hmelja (svježe, biljno, cvjetno, voćno, zemljano, citrusno). Pokušajte razabrati i estere ako postoje (banana, bobice, trešnje, kruške, šljive). Potom razmislite (ili provjerite) jesu li to arome koje su karakteristične za stil.
  • Provjerite kako pivo izgleda. Je li boja (zlatna, crvena, amber, bakrena, crna, smeđa, žuta…) karakteristična za stil? Isto tako provjerite je li pivo mutno ili bistro i kakva je pjena koja se stvorila (visoka, gusta, dugotrajna).
  • Napokon – kušajte pivo. Zadržite prvi gutljaj u ustima i pokušajte stvoriti prvi dojam prije nego progutate pivo. Prilikom gutanja, pokušajte razabrati završni okus i naknadni okus (aftertaste). Pojavljuje li se ovdje nešto čudno, ili su okusi karakteristični za stil? Ima li nepoželjnih okusa (diacetil, DMS, oksidacija, kiselina ili okus otapala, kemikalija)? Je li sve u balansu?
  • Nakon što ste analizirali okus, obratite pažnju na tijelo piva (tanko, puno, vodenasto, srednje, gusto), karbonizaciju, alkoholnu toplinu, trpkost i bilo koje druge karakteristike piva koje pijete.
  • Donesite finalno mišljenje o pivu, odnosno, sveukupni dojam.

Ovih par koraka možda djeluju zahtjevno kada ih vidite na papiru, no ubrzo postanu rutina. Možete sami pokušati ocijeniti pivo i zapisivati sve ocjene i komentare na papir za ocjenjivanje prema BJCP-u, ili jednostavno probati sve ove komponente uklopiti u finalnu ocjenu na Untappd-u ili RateBeer-u.

Kako ocijeniti i podcijeniti pivo? 5

A kako Hrvati doživljavaju pivovare?

Postoji i trend koji se primjećuje na domaćem tržištu protekle 2-3 godine, a nije baš ugodan domaćim pivarima. Naše craft pivovare se, po mom mišljenju, podcjenjuju zbog neke burne prošlosti. Naime, kad su pivovare u Hrvatskoj kretale, teško je bilo doći do nekih stilova i pojedinih stranih piva. Brojna strana piva bila su drukčija, njihove cijene nisu bile baš povoljne i u brojnim slučajevima su kupci to povezivali s nečim boljim. Neovisno o tome jesu li kupovali oksidirale američke APA-e i IPA-e, u tom trenutku je to bio pojam nečeg „boljeg“. Malo tko je, ako nije bio u pivarskim krugovima, znao što bi kako trebalo izgledati. Iz nekog razloga, domaća piva su dobivala lošije ocjene od stranih jer vani valjda znaju kakvo bi to pivo trebalo biti. Vremena se mijenjaju. Domaće pivovare u velikom broju slučajeva rade vrhunska piva, no na kraju to ispadne jedan veliki prosjek, ako je vjerovati srednjoj vrijednosti ocjena.

Međutim, neovisno o stanju u kakvom dođu piva pojedine pivovare koje nisu s lokalnog teritorija, očekivanja i ocjena rastu proporcionalno cijeni. U marketingu se sličan pojam naziva „perceived value“. U narodu se taj pojam može okarakterizirati sa „ne želim priznati da sam dao previše novaca za nešto što ne vrijedi“. Ne osporavam kvalitetu nekih od tih piva. Stvarno se danas na lokalnom tržištu mogu naći vrhunski primjerci svjetske klase, no to ne znači da su oni isključivo iz uvoza, kao ni da samo stranci znaju napraviti pivo. U velikom broju slučajeva možete za malo novaca popiti vrhunsko pivo domaće pivovare koje u pravilu zaslužuje višu ocjenu nego što ima.

Hrvatski model ocjenjivanja

Dodatno, podijelimo li gore navedene ocjene iz BJCP-a s brojkom 10, dobivamo raspon od 1 do 5, prema kojem bi pivo s prosječnom ocjenom 3,8 – 4,4 upalo u kategoriju „Excellent“. Biste li pili pivo koje je izvrsno? Ja znam da bih. Svaki dan, ako treba 😊. Ali treba uzeti u obzir da je pivo s ocjenom 4,4 obično nekoliko desetaka kuna skuplje nego pivo s ocjenom 3,8. I u ovom slučaju može se prepoznati uzorak ocjenjivanja. Ako na Untappd-u vidite ocjenu ispod 3, obično se radi o nekom industrijskom pivu, ili pivu s određenom infekcijom. S druge strane, ako vidite ocjenu iznad 4, u pravilu je to nektar bogova. Ponekad imam dojam da su ocjene piva kod nas istovjetne školskim (od nedovoljan (1) do odličan (5)), ali su podijeljene u rasponu od 3,00 do 4,00 u stopama od 0,25.

untappd - SpicyDays.com

Iz ovog razloga se i domaće pivovare pretjerano opterećuju. Logično je da će svatko težiti savršenstvu, no za svako pivo čiji prosjek padne ispod 3,75 mnogi smatraju neuspjehom, a zaboravljaju da je to i dalje u „Very Good“ kategoriji. Ne treba uopće ni spominjati slučaj kada osoba naruči sour, a potom mu da ocjenu 1,5 s komentarom: “ne volim kisela piva”. Opustite se i uživajte u pivu. Sjetite se da je, ako je vjerovati BJCP modelu ocjenjivanja, jako malo loših piva. A ona su s prosjekom ocjena do 1,3. Sve iznad toga je pivo koje će biti pristojno, dobro ili izvrsno za popiti. S pivovarama kakve imamo u državi, praktički svaki dan možete piti izvrsno pivo, i to za cijenu koja vas neće kompletno oderati. Podržite ih i prepoznajte kakve stvari rade, na ovaj način isto možete graditi nekakav lokalpatriotizam. Tako će i stranci poželjeti doći probati naša piva. A zašto ne podržati pivski turizam? Pa najbolji su ljudi koji vole pivo! A za nas to znači da će pivovare kuhati češće, a mi piti svježe pivo. Utopija, zar ne? 😉

Ocijeni neko novo pivo!

Odgovori