Nakon što smo na Volim Ljuto stranici ažurirali blog u kojem smo obišli najbolje lokacije s burgerima u Zagrebu, došlo je vrijeme da ažuriramo i mjesta s craft pivom. S obzirom da smo 2018. napravili listu 29 lokacija, zaključili smo da je to malo previše i da je bolje da odaberemo samo top 15 lokacija koje glase kao najbolje među istinskim ljubiteljima craft piva. Malo je reći da Zagreb sada ima stvarno solidnu ponudu craft piva na tim lokacijama i da se u Zagrebu može popiti dobro craft pivo.

Tko smo mi i zašto volimo craft pivo?

Gdje popiti craft pivo u Zagrebu? - top 15 pivnica, taprooma, barova i lokala 1

Darjan Grilec, Goran Vrabec, Hrvoje Kaić
ljutomani (VolimLjuto.com), BBQ entuzijasti (BBQHotYard.com), ljubitelji craft piva

Već smo godinama usko povezani s craft pivom. Spicy Days je od prvog dana imao craft pivo u ponudi, a putem našeg webshopa već više od 5 godina možete naručiti craft pivo na bilo koju lokaciju unutar EU, a stiže ekspresno! Ponudu mijenjamo i nadopunjujemo iz dana u dan.
Nakon što smo probali nekoliko tisuća piva, smatramo da imamo dovoljno znanja za raspravljanje o craft pivu. Darjan je jedan od pivskih sudaca na Hrvatskom Homebrew Prvenstvu i aktivan homebrewer. Volimo craft piva jer su u većini slučajeva kvalitetom daleko iznad industrijskog piva. Život je prekratak da bismo pili smeće.

Što smo gledali u pojedinim craft beer lokalima?

Na svakoj od ovih lokacija može se pronaći nekoliko različitih pipa s craft pivom, iako se ponegdje može naći i nešto industrije. Kako god bilo, na ovim lokacijama se stvarno možete osjećati ugodno i kao kod kuće!

Slično kao i prije par godina, gledali smo koliko ima tapova (pipa) s točenim pivom, okvirni broj flaširanog piva, a s “da/ne” označili ima li lokacija Untappd Verified Venue, primaju li kartice, skladište li bačve u hladnoj komori i je li dozvoljeno pušenje na toj lokaciji. U pregled smo ubacili i informaciju o tome imaju li lokacije grickalice ili neku hranu u ponudi. Moramo istaknuti kako smo sve te informacije dobili od osoblja pa pretpostavljamo da su točne. Molimo da nas ispravite ako primijetite grešku.

Kako je razgledavanje craft barova izgledalo?

Obilazak je trajao od 10:00 – 22:20h, Hrvoje i Darjan su krenuli pješice, a Goran im se pridružio oko 15:00h. Za razliku od prvog obilaska, na ovom smo pili pivo na svakoj lokaciji. Goran je vozio, tako da nije pio. Toliko. Ovim putem zahvaljujemo svima što su nas trpjeli i svima koji su nas počastili. 🙂 Dan nakon ovog obilaska nije bio vikend i nije bio ugodan, ali prošao je i spremni smo za nove izazove!

Što je craft pivnica, craft beer taproom, craft pivo?

Često se neki od pojmova vezanih uz craft pivo i craft barove koriste nasumično, no postoje razlike.

Craft pivo tj. craft beer je pivo koje je napravljeno od strane manjih i nezavisnih pivovara, sa sastojcima koji su daleko kvalitetniji i recepturama koje daju puno kompleksnije  i zanimljivije rezultate. Bez pristajanja na kompromise oko kvalitete.

Craft pivnica je pivnica koja sadrži većinom craft pivo u svojoj ponudi, no na takvoj lokaciji ćete moći i pojesti nešto. Naravno, mnogi se ne deklariraju kao craft pivnica jer ima drugih naziva koji zvuče bolje. 🙂

Craft beer taproom je izraz koji se ustalio kod barova koji imaju isključivo craft pivo u ponudi, no u stvarnosti označava dio pivovare u kojem ta pivovara obavlja ugostiteljsku djelatnost i toči vlastito pivo, često direktno iz tankova.

Craft beer bar je ugostiteljski objekt koji svojim gostima od piva nudi većinom craft pivo, no nema hranu u ponudi. Pivo je često moguće kupiti i za ponijeti, bilo u točenom obliku ili u bocama ili limenkama.

Craft kušaonica je pojam koji često koriste manja mjesta koja nemaju klasično ugostiteljstvo i stolove, već najčešće gosti stoje i pričaju međusobno ili sjede za velikim zajedničkim stolom kako bi se potaknulo druženje i razglabanje o pivu.

Craft beer pub se najčešće koristi kod lokala koji imaju i craft pivo u ponudi, ali su uređeni u stilu puba i u njih može doći jako velik broj gostiju. Također, često imaju i hranu tipičnu za pubove.

Karta lokacija

Ako sve ovo gledate s tugom u očima jer mjesto u kojem živite nema tako veliku ponudu točenog piva, uvijek možete odabrati drugu najbolju opciju za vas – narudžbu boca ili limenki s našeg webshopa jer dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj (a i šire)!

Dio naše ponude craft piva:

Provjeri kompletnu ponudu craft piva!

a'e bar siget

craft beer bar

Froudeova 1

Broj tapova: 8
Broj boca: 100
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: da
Hrana ili grickalice: ne

A’e u Sigetu ima kultni status Novog Zagreba. Ovo je praktički jedino mjesto u tom dijelu Zagreba koje ima tako bogatu ponudu craft piva i nema konkurencije. Zbog toga ističemo isključivo ovo mjesto kao jedino mjesto na jugu Zagreba koje vrijedi posjetiti ako želite brutalnu selekciju, mirnu lokaciju i odličnu atmosferu. Prostor ima dvije razine i vanjsku terasu koja je ljeti često puna. Osoblje će često naći vremena za popričati s gostima, a mi smo u ovom slučaju probali novi Houblonov Rice Lager koji je bio u jako dobrom stanju, što pokazuje da jako brinu o čistoći točionika i generalnoj higijeni što je uvijek pohvalno. Osim ove, imaju još jednu lokaciju u Radićevoj 54 u kojoj planiraju od ožujka 2023. imati puno veću ponudu piva, no radno vrijeme će ovisiti o vremenskim uvjetima.

Ambasada.

kušaonica, craft beer shop

Crvenog križa 31

Broj tapova: 7
Broj boca: 200+
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: ne
Terasa: trenutno ne
Hrana ili grickalice: grickalice

Ambasada je mjesto na dijelu grada gdje stvarno nema ništa slično u blizini. Braća Špoljarić otvorila su mjesto s craft pivom (i finim vinima) pretežno iz njihovog vlastitog uvoza, a fokusirani su pretežno na belgijska piva (vrhunske kvalitete), no postali su u zadnje vrijeme poznati po vrhunskim pivima iz Njemačke (Frau Gruber, Fuerst Wiacek) i Španjolske (Garage Beer Co.). Izuzetno ugodna atmosfera, uvijek pripremljene kokice i sami pivski znalci oko vas. Možete li poželjeti išta više od toga? Terasu im je grad naprasno oduzeo, no bez brige, svi koji žele uživati u pivu ispred lokala nađu način 😉

Cafe Cajt

craft beer bar

Vlaška 68

Broj tapova: 5
Broj boca: 100+
Untappd: ne
Kartice: da (nakon 01.01.2023.)
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: da
Hrana ili grickalice: ne

U Cajtu su jedni od prvih u Zagrebu imali stvarno ogromnu ponudu kvalitetnog piva. Osim što je ona ostala, u proteklih par godina trude se držati korak sa svim ozbiljnim mjestima i zbog toga su na listi. Naime, u Cajtu ćete pronaći gomilu piva koje jednostavno nećete pronaći nigdje drugdje! Augustiner je ovdje praktički kućno pivo, a Oktoberfest u Cajtu događaj je koji se nikako ne smije propustiti. Na točioniku se često nađu Primarius i Nova Runda, a mi smo ovdje odlučili popiti Erdinger Hell koji nismo vidjeli gotovo nigdje u gradu. Imaju i vanjsku terasu koja je puna kada vremenske prilike to dopuštaju, no ponavljamo misao iz 2018. – ovaj lokal je jedan od rijetkih koji neovisno o broju prisutnih posjetitelja može primiti i još nekoliko ljudi, a uspješno spaja publiku koja voli craft i publiku koja voli industriju.

Craft Room

craft beer pub

Opatovina 35

Broj tapova: 12
Broj boca: 15+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: ne
Terasa: da
Hrana ili grickalice: oboje

Iako se vlasnička struktura, ali i publika ovog mjesta mijenjala, vjerujemo da i dalje zaslužuje mjesto među top 15 lokala u Zagrebu. Ovaj novi Craft Room malo manje eksperimentira s novostima kojima nas pivovare bombardiraju, no svakako prate korak pa se svako toliko pojavi nešto novo na točionicima i u hladnjacima. S terasom ispred i iznad lokala, ali i podrumom za privatne tulume definitivno ima mjesta za ugostiti veliki broj ljudi, a i dalje je prilično popularan među turistima. Izbor hrane je prilično solidan, svatko će vrlo jednostavno pronaći burger ili sendvič po svom guštu.

Fakin Craft Bar

craft beer pub

Ul. grada Vukovara 68

Broj tapova: 24
Broj boca: 10-20 (prodaja za van)
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: ne
Terasa: da
Hrana ili grickalice: hrana

Iako jako volimo i poštujemo sve Medvedgradove pivnice, Fakin nam je izrazito drag jer u ponudu stavlja brojna piva drugih pivovara. 24 točionika je definitivno najviše što možete vidjeti u Zagrebu na jednom mjestu i pivo se ispod njih hladi točno na temperaturu koju bi trebalo imati. Unutra ima dosta stolova i često se organiziraju fešte jer Fakin ima sve potrebno za njih! Osoblje je brzo i uslužno, terasa vani je puna i ljeti i zimi. Iako su zadnjih godina manje eksperimentirali s pivima iz uvoza, ne zamjeramo im jer se od svih tih točionika uvijek može naći nešto. Ponuda hrane je velika, a sve što smo probali je ukusno! Ovdje smo pili Küss die Hand od Medvedgrada.

Goblet Beer Store

kušaonica, craft beer shop

Stupnička 14

Broj tapova: 8
Broj boca: 600+
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: ne
Terasa: barski stolovi ispred lokala
Hrana ili grickalice: grickalice

Budimo realni, tko još ne zna za Goblet? Ova lokacija ima definitivno daleko najveći izbor piva u Zagrebu, čak preko 600 različitih etiketa koje budno nadgleda Domagoj Vran, lice koje je na pivskoj sceni u Hrvatskoj jako dobro poznato. Vranu se relativno nedavno pridružio i Veco koji je pivskom svijetu poznat iz nekadašnjeg Craft Rooma, tako da svakako znate da imate stručnjake pred sobom kada dođete na ovu lokaciju. Mjesto koje je definitivno prvi izbor svima koji žele predstaviti novo pivo svom svijetu i oaza u ovom dijelu grada (a i šire) za sve koji žele probati nešto novo, budući da imaju vlastiti uvoz s najvećim izborom (Mas Plenum). Ovdje smo pili Sudden Death Brew Mates koji je bio prilično dobar.

Horvati

craft beer bar

Rudolfa Bićanića 12

Broj tapova: 7
Broj boca: 40+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: da
Hrana ili grickalice: ne

Horvati na Knežiji svakako su prvo odredište svih ljubitelja crafta u ovom dijelu grada. Naravno, to biste shvatili i da se zaputite tamo i otkrijete da ni unutra ni na terasi nemate mjesta za sjesti. Osoblje je bilo profesionalno, a atmosfera u Horvatima je uvijek izvrsna. Prate trendove, prate sve izlaske novih točenih piva tako da u svakom trenutku znate da ćete piti nešto svježe i nešto novo, ali se uvijek možete osloniti i na stalnu ponudu u obliku piva iz ponude Nove Runde. Mi smo ovdje pili College Haze Zmajske pivovare koji je bio izvrstan, no naručili smo i čašu vode. Napominjemo to jer je ovo bilo jedno od rijetkih mjesta gdje smo pili vodu. To je, naravno, bila velika greška, jer smo trebali piti vodu svugdje!

Caffe Bar Kvart

craft beer bar

Dinarska 34

Broj tapova: 19
Broj boca: 108+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: da
Hrana ili grickalice: grickalice

Od posljednjeg obilaska Kvart je narastao u dva pogleda – uveli su čak 7 dodatnih točionika i plaćanje karticama što je svakako plus! Na točionicima se nalaze brojni specijali, a ima i nešto industrije pa ovdje možete dovesti i prijatelje koji ne vole piti dobro pivo 🙂 Šalu na stranu, Kvart je i dalje plejs s najtoplijim uređenjem i jako ugodnom atmosferom. S obzirom da imaju preko 100 različitih boca, vjerujemo da ćete pronaći nešto za sebe, čak i ako na točionicima to ne uspijete. Svake srijede trenutno se održava “kisela srijeda” sa specijalima u Sour stilu. Ovdje smo pili Devetkin Lager i APA-u, no zaboravili smo napomenuti da želimo malo pivo i naravno, dobili smo veliko. To je bio samo još jedan čavao u lijesu koji nas je dočekao idući dan. 🙂

Pivnica i pivovara mlinarica

pivnica, craft beer taproom, craft beer pub

Ul. Matije Jandrića 35

Broj tapova: 10
Broj boca: 25+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da (poseban prostor)
Terasa: da
Hrana ili grickalice: hrana

Mlinarica je obiteljski restoran, tj. pivnica, tj. pivovara koja je već kultna zbog vrhunske domaće hrane i kvalitetnog domaćeg piva! Iako ima jako puno mjesta, vrlo vjerojatno ćete primijetiti da je prilično popunjena u bilo koje doba dana. Osoblje je izuzetno pozitivno raspoloženo i pomoći će vam u odabiru. Mlinarica prati sve trendove, ali i postavlja nove! Otkako smo bili zadnji put, u ponudu su uvrstili boce kojih imaju stvarno velik izbor, a hrana je tradicionalno vrhunska. Ovdje smo pili Piece of Cake (baltic porter s tonkom i kavom) i Vienna lager u standardno dobrom stanju.

The Garden Brewery

taproom, craft beer pub

Slavonska avenija 26/1

Broj tapova: 20
Broj boca: 25+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: ne
Terasa: da (veliki vrt)
Hrana ili grickalice: hrana

The Garden Brewery je napravio veliki skok u odnosu na naš prošli obilazak. Prebacili su se u kompletno novi prostor koji izgleda vrhunski i ne bi ga se posramili ni u jednoj svjetskoj destinaciji. Vrt ispred pivovare je ogroman i ima stvarno puno mjesta, no u ljetnim mjesecima ćete otkriti da je unatoč tome često pun. Ovdje ćete pronaći veliku ponudu njihovih piva, a od hrane je ovdje Submarine Burger i Full Circle tako da svakako nećete ostati gladni. Zbog svih ovih kvaliteta, brojne firme organiziraju svoje domjenke ili druženja upravo ovdje, a mi smo u ovom obilasku pili njihova nova core piva – Obalu i Uvalu.

To&To

kušaonica, craft beer shop

Bolnička cesta 64

Broj tapova: 4
Broj boca: 70+
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: ne
Hrana ili grickalice: ne

To&To je craft shop i taproom na zapadu grada (Stenjevec) koji je relativno novo ime na sceni, no ponuda im je takva da ih svakako vrijedi spomenuti na ovoj listi. Ponuda piva im je svakako solidna, a imaju i velike planove za budućnost! U ovom kvartu je svakako nešto takvo nedostajalo, tako da podržavamo ideju za otvaranje mjesta u kojem će uživati ljubitelji novih specijala iz craft svijeta. Ovdje smo pili Lagericu od Pulfera koja nas je okrijepila i spremila za nastavak.

Valhalla Beer Bar

craft beer bar

Radićeva 25

Broj tapova: 11
Broj boca: 140+
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: ne
Dozvoljeno pušenje: da
Terasa: da
Hrana ili grickalice: ne

Iako je Valhalla pokušala napraviti tranziciju u beer shop i preselila na Vlašku, ubrzo su shvatili koliko je beer bar bolja opcija i koliko je Radićeva bolja lokacija. U odnosu na prethodni obilazak, Valhalla je uvela u ponudu i plaćanje karticama što je svakako veliki plus. Uz Filu sada ćete ponekad naletjeti i na još ljudi, a turistima je Valhalla postala izuzetno bitno odredište, što nije ni čudno s obzirom na lokaciju. Interijer je svakako vrhunski uređen, a atmosfera uvijek ugodna. Ovdje smo bili na kraju ovogodišnjeg obilaska i zacementirali smo se uz Crowdsurfer od Fuerst Wiaceka i C4 od Nove Runde.

X Bar

craft beer bar

Nova Cesta 100

Broj tapova: 7
Broj boca: 150+
Untappd: ne
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da (odvojen dio)
Terasa: da (+ vrt)
Hrana ili grickalice: ne

X Bar je mjesto u kojem ćete svakako uživati. Ako vam ponuda na točionicima nije dovoljna (a jako su up-to-date sa svim pivskim novostima i specijalima), tada ćete sigurno naći nešto u hladnjacima. Ponuda RIS-eva u X-u je uvijek bila impozantna! Iako je u lokalu zabranjeno pušenje, ističu kako ljudi uopće ne doživljavaju lokal jer svi provode vrijeme na zatvorenoj terasi. Mjesto u vrtu je hit u ljetnim mjesecima i sigurni smo da će X poživjeti na ovom mjestu još dugo! Ovdje smo pili How Yes No od Nove Runde i Stargazer od Varionice i uživali u razgovoru s Crnim.

Zmajska pivovara Taproom

taproom

Kreše Golika 3

Broj tapova: 9
Broj boca: 20+
Untappd: da
Kartice: da
Hladna komora: da
Dozvoljeno pušenje: da (vani)
Terasa: da
Hrana ili grickalice: grickalice

Zmajska pivovara definitivno je najzapadnija lokacija u Zagrebu na kojoj ćete moći popiti dobar craft u vrhunskom stanju. Čak štoviše, na samom izvoru! Kako je Zmajska organizator Pozoj festivala, u mogućnosti ste probati i neka od piva koja su se točila na tom festivalu. Volimo doći ovdje i družitit se s ekipom iz pivovare i s Grgom na šanku, a vjerujemo da će bilo tko uživati kada bi navratio ovdje. Ovdje smo pili njihov Therapy i Hop Volantis.

Odgovori