Prije nekoliko dana naišao sam na jednu staru objavu gdje sam frendovima najavljivao da će napokon craft pivo biti dostupno za narudžbu i dostavu putem našeg Spicy Days webshopa. Dobro, nisam naišao, već mi je Facebook izbacio to kao uspomenu koja se dogodila na taj dan. No, kako god bilo, sjećam se trenutka kad je Volim Ljuto webshop savršeno funkcionirao, a mi smo smo dogovarali i pokušavali osposobiti webshop kako bi dostava piva napokon mogla profunkcionirati. U to vrijeme je najveći problem bio što nismo imali sinkronizaciju webshopa sa skladištem. Software koji smo koristili nikad nije u potpunosti zadovoljio sve naše zahtjeve jer smo vjerojatno bili premali da bi njihovi developeri trošili vrijeme na nas, a naši zahtjevi su… paaa, znamo što želimo, a želimo puno toga jer znamo kakva iskustva u kupnji se sviđaju nama.

Kad smo se pomirili s činjenicom da ćemo sve narudžbe morati ručno utipkati u aplikaciji za fiskalizaciju, krenuli smo s webshopom za sve proizvode osim piva. U startu je to bilo zato što nismo imali pakirni materijal, a znali smo da će pivo biti osjetljiv proizvod za dostavnu službu. S vremenom smo shvatili da to nije jedini problem koji nas čeka kako bismo mogli ponuditi pivo za narudžbu.

Fotografije piva - SpicyDays.com
Improvizirani studio za fotkanje

Fotografije

Svako pivo je trebalo fotografirati. To mi nije bio neki nepremostiv problem budući da sam sve ostale proizvode već fotografirao za webshop. Kako smo htjeli da je proizvod na bijeloj podlozi i da je jasno vidljiv naš logo, koristio sam fotoaparat, 3 rasvjetna tijela, bijelu podlogu, stative, okidače… Možda se takvo nabrajanje nekom nepristranom čini nebitno, ali sve to (i vrijeme) je potrebno za fotku i, naravno, program za obradu fotografija kako bismo dodali logo i uljepšali / ujednačili sve fotografije. Sve te fotke je trebalo pridružiti odgovarajućim proizvodima. I koliko god se to činilo jednostavnim, vrlo brzo sam saznao da takvo što uzima poprilično puno vremena. I što se onda dogodi? Pronađete vlastite fotografije na drugim trgovinama koje su se odlučile okušati u pothvatu zvanom dostava piva. Bez loga, naravno. Jer “to je samo fotka”, “najlakše je napraviti fotku”, “Google mi je to izbacio”.

Nisu svi bahati i arogantni kad im kažete da su ukrali vaš rad, no ima i posebnih pojedinaca. Frustraciju koja stoji iza ovih prethodnih par rečenica možete predočiti tako da zamislite netko vaš trud počne koristiti za vlastitu promociju jer “je to ionako sitnica”. No dobro, i taj dio je brzo završio jer su svi pristali ukloniti fotke. Na sreću, pravosuđe je u tom slučaju sporo, no zadovoljavajuće.

Dio naše ponude stranih craft piva

Povratna naknada

Imamo fotke, što sada napraviti da napokon počnemo dostavljati pivo? E pa tada shvatite da imamo predivan zakon koji nalaže povratnu naknadu od 50 lipa na staklenoj, limenoj i plastičnoj ambalaži. Ta povratna naknada je neoporeziva, a funkcionira tako da onaj koji uvozi / proizvodi nešto u takvoj ambalaži plaća fondu za zaštitu okoliša određen iznos. Tih 50 lipa po boci naplati trgovini kada prodaje tu robu (npr. pivovara nama). Trgovina tih 50 lipa naplati kupcu, a kupcu je to motivacija da praznu ambalažu vrati kako bi dobio taj novac nazad (i brinuo o okolišu, naravno).

No samo određene trgovine su dovoljno velike da imaju uvjete za primanje ambalaže, a tu dolazimo i do onih “izbirljivih” koji ne žele uzeti boce koje nemaju u ponudi u trgovini, te se tako kupac mora snalaziti na ovaj ili onaj način. Ah, morate voljeti nedorečene zakone koji su pokrenuti s dobrim ciljem, ali provedba je očajna. Vrijeme je da se vratimo na dio gdje sam spomenuo da je povratna naknada neoporeziva. To znači da ako pogledate račun, vidjet ćete da je to navedeno kao zasebna stavka, a taj dio smo mi morali implementirati i na webshopu kako bi kupac dobio potpunu i točnu informaciju o tome na koji način je njegov novac otišao državi, a na koji nije.

Iako prosječnog kupca baš i ne zanima obračun poreza na računu (jer obično poželi preseliti u zemlje s manjim porezima), taj dio mora štimati jer u protivnom mi možemo imati problema sa zakonom. Nakon ogromne potrage i različitih testiranja, napokon smo našli plugin koji smo uspjeli donekle modificirati da funkcionira onako kako bi trebao. I to je to, uspjeli smo!

Pivo je na webu, ali nešto nije kako treba…

Ovaj dio mi je malo u magli jer sam ga potisnuo. Ako se dobro sjećam, imali smo pravilo da pivo šaljemo samo u pakiranju po 6 komada (ili 12, 18, 24…) jer smo imali takve pakirne kutije pa je bilo suludo da se pakira manje od toga. To pravilo smo provodili neko vrijeme, no shvatili smo da je kupcima otežalo proces narudžbe pa smo odustali od njega. U tom trenutku je bilo moguće naručiti bilo koju količinu piva. Život je bio lijep.

Tj. bio je lijep svima koji nisu trebali pakirati, budući da je svaka boca morala biti zamotana u mjehuriće i novine, uz još gomilu ispuna i planiranja kako to spakirati da stigne u jednom komadu. Narudžbe su stizale, ali slabije nego što smo očekivali. Kupci su i dalje bili skeptični prema naručivanju piva zbog loših iskustava s drugih shopova. Uostalom, kupci su i dan danas skeptični za web narudžbe. Oni koji su manje skeptični i odluče na tako drastičan potez kao što je web narudžba, vide samo jednu opciju plaćanja – pouzećem. Nakon što smo dobili nekoliko pozitivnih komentara za dostavu piva, narudžbe su krenule sve više, a nama je posao pakiranja za webshop postajao sve stresniji.

Naime, počeli su se mijenjati dostavljači i naša dobra dostava piva više nije bila dobra jer su boce sve češće bile razbijene. Iako smo svaku reklamaciju uspješno riješili, treba imati u vidu da je svaka od tih razbijenih boca bila plaćena iz naših džepova. Naime, dostavne službe ne priznaju reklamaciju na artikle koji sadrže tekućinu jer je pošiljatelj kriv što nije pakirao to u kutije od titana. Općenito puno ljudi misli da trgovine dobivaju mnogo gratisa ili promo ponuda i cijena.Volio bih da je uistinu tako. Možda ako žicate, a mi nismo nikad bili takvi jer želimo podržati domaće proizvođače.

Dio naše ponude domaćih craft piva

Vratimo se na priču! Počele su pristizati narudžbe hrvatskog craft piva iz skandinavskih zemalja jer su kupci otkrili da je kod nas dostupna dostava piva. Naručili bi od svakog domaćeg piva po jednu bocu, a to je nama značilo i do 60 boca u jednom paketu. Svaku smo trebali omotati u mjehuriće, novine, dodati kartona, izmisliti kutiju u koju će to sve stati… Ponekad je utrošeno više vremena u pakiranje nego što je bilo zarade na pivu, a to nije bilo dobro jer smo stajali na mjestu.

Samo malo, zar vi ne plivate u novcu? Pa craft pivo je skupo!

Craft pivo je skuplje nego standardno, industrijsko pivo koje je jedino bilo dostupno do prije nekoliko godina. To ne znači da je skupo jer trgovine stavljaju ogromnu maržu, već zato što je u startu u nabavi skuplje zbog skupljih sirovina koje se koriste prilikom njegove izrade. Svaka pivovara određuje svoju cijenu piva, a treba uzeti u obzir da su neka piva jednostavno skuplja zbog uvoza. Opravdavaju li sve svoju cijenu? Naravno da ne, no to je slučaj sa svim stvarima u životu. Marža na pivu u našoj trgovini je prilično mala, a dostava piva je bila najosjetljivija vrsta dostave.

Vrijeme utrošeno u pakiranje košta, a košta i pakirni materijal. Doduše, novine ne koštaju ništa jer imamo starije ukućane koji ih čitaju, no nisu bile dostatne da budu jedini pakirni materijal, niti oni čitaju baš TOLIKO novina. Nešto je trebalo promijeniti. Nismo znali što da radimo, ali situacija nam se nije svidjela jer smo bili premoreni čim bismo vidjeli malo veću narudžbu piva. Odlučili smo naručiti kutije po mjeri u koje ćemo moći složiti piva bez dodatnog zamatanja. Te kutije su koštale više od standardnih, te smo dostavu piva tada morali podići za 10 kn kako bismo namirili troškove nastale zbog novih pakirnih kutija, novog pakirnog materijala i potencijalnih gubitaka. I dalje se dogodi lom kad dostavna služba zezne, no takve situacije nisu više toliko česte kao nekada.

Dostava piva - problemi i izazovi 11
Razbijeni paket

A reklamiranje?

Pivo je alkohol. Iako je u Hrvatskoj klasificirano kao prehrambeni proizvod pa se može reklamirati, Google i Facebook ne žele ni čuti za takvo što. Reklamiranje proizvoda koji sadrže alkohol putem plaćenih oglasa na tim platformama je zabranjeno, a opetovanim kršenjem pravila riskirate da vam ugase profil. Trebali smo naći druge načine kako će naši kupci saznati što je novo u trgovini, ali i kako putem digitalnih kanala doći do novih kupaca koji za nas nisu čuli. Kako smo to uspjeli? Ostavit ćemo to za neki drugi put jer bi ovaj blog mogao biti predug.

Kakva je sada dostava piva?

Pivo i dalje dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj i šire, a mogu reći i da smatram da nam je dostava piva izuzetno brza, isplativa i kvalitetna, a da su kupci i dalje zadovoljni jer se stalno vraćaju. Većinu grešaka koje smo imali smo ispravili. Bitno nam je da iskustvo kupca na našim stranicama bude izuzetno, pa stoga konstantno radimo na testiranju novih stvari i prolazimo kroz proces kupnje da vidimo gdje bismo mogli zapeti i što bi nam smetalo kad bismo naručivali za sebe. Iako smo bazične stvari usavršili i automatizirali koliko god smo mogli, ostao nam je fine-tuning. Podešavanje i najsitnijih detalja kako biste vi bili zadovoljni, a dostava piva jednostavna. Za sve one koji više preferiraju točena piva, napravili smo i vodič sa najpoznatijim lokacijama za popiti točeno craft pivo u Zagrebu.

Proces unosa novih proizvoda u sustav smo automatizirali raznim skriptama, tako da je u roku od otprilike 30 minuta od dolaska u trgovinu pivo već dostupno za narudžbu na webu, s fotografijom i opisom. Objavljeno je i na Untappd profilu i spremno za prodaju u fizičkoj trgovini na polici. Pola sata se ne čini puno, no ponekad stigne 8, a nekad 20 novih etiketa. A dostava piva nije jedino što radimo u trgovini, zar ne? 😉 Tko god je probao raditi ovako nešto, zna koliko posla ima da bi tako nešto funkcioniralo savršeno. Ili to savršenstvo još uvijek traži.

Provjeri i naš mali vodič kroz stilove piva!

New England IPA (NEIPA) – stil piva

IBUs: 25 – 60 SRM: 3 – 7 ABV: 6.0 – 9.0%

Blonde Ale – stil piva

IBUs: 15 – 28 SRM: 3 – 6 ABV: 3,8 – 5.5%

Imperial Stout – stil piva

IBUs: 50 – 90SRM: 30 – 40ABV: 8 – 12%

Pilsner – Czech – stil piva

IBUs: 30 – 45SRM: 3.5 – 6ABV: 4.2 – 5.8%

Sour – Berliner Weisse – stil piva

IBUs: 3 – 8SRM: 2 – 3ABV: 2.8 – 3.8%

American Stout – stil piva

IBUs: 35 – 75SRM: 30 – 40ABV: 5.0 – 7.0%

Weissbier – stil piva

IBUs: 8 – 15SRM: 2 – 6ABV: 4.3 – 5.6%

American IPA – stil piva

IBUs: 40 – 70SRM: 6 – 14ABV: 5.5 – 7.5%

APA (American Pale Ale) – stil piva

IBUs: 30 – 50 SRM: 5 – 10 ABV: 4.5 – 6.2%

Odgovori