Očekivanja za craft pivo u Vijetnamu nisu bila visoka, pogotovo nakon što smo godinu dana ranije bili u Tajlandu gdje se craft pivo može pronaći, ali je većina piva uvozna i veoma skupa. U Vijetnamu je situacija potpuno drugačija. Postoji dosta lokalnih craft pivovara / taproom-ova i pokušali smo ih obići što više kako bismo isprobali kakva piva se nude. Zaključak je da piva nisu loša, ali nisu niti previše jeftina za razliku od industrijskih koja se mogu pronaći po cijeni od 3-8kn, dok je cijena crafta nešto viša i kreće se od 15 do 30kn za 0,33l. No, ovaj članak čitate da biste znali gdje se može popiti craft pivo u Vijetnamu, tako da odmah krećemo na popis lokacija koje smo posjetili.

Heart of Darkness brewery / taproom (Ho Chi Minh)

Ova pivovara / taproom zanimljivog imena ima vlasnika koji je iz SAD-a. Osoblje jako dobro priča engleski, a u ponudi imaju isključivo svoja piva, no ponuda je iznenađujuće široka. U stalnoj ponudi imaju čak 11 piva dok u sezonskoj imaju još njih 6. Pošto nismo mogli provesti cijelu večer ovdje jer smo morali posjetiti još nekoliko barova, uzeli smo beer flight gdje smo odabrali 6 piva po cca 2dl od svakog i cijena toga je bila nešto ispod 90kn. S obzirom na druge cijene u Vijetnamu, ovo možda djeluje skupo, no svakako se isplatilo probati.

Untappd: https://untappd.com/HeartofDarknessbrewery

East West Brewing Company (Ho Chi Minh)

Samim ulaskom u ovaj bar dobijete dojam da se ovdje ipak možda radi o malo većoj pivovari ili su jednostavno odučili napraviti kolosalni brewpub. Visoka hala s velikim osvjetljenim inox bačvama / fermentorima izgleda jako lijepo, možda malo previše kičasto, no ipak smo u Vijetnamu. Meni uključuje veliki izbor hrane koja izgleda fenomenalno. Od piva smo opet naručili beer flight, no sada samo 4 različita piva od 160ml što smo platili oko 55kn. Piva su u najbolju ruku bila prosječna, zapravo sam očekivao više s obzirom na izgled samog lokala.

Untappd: https://untappd.com/w/east-west-brewing-company/321833

Beer Fridge (Phu Quoc)

Na Phu Quoc-u na jugu Vijetnama smo pronašli ovu jako zanimljivu lokaciju. Sam bar se nalazi na night marketu gdje možete jesti što god poželite u bilo koje doba noći. Beer fridge je doslovno to što mu ime kaže – veliki frižider, tj. rashladna komora u koju uđete, obučete jednu od jakni koja je obješena na ulazu i svakako vam treba jer ulazite sa +35 stupnjeva celzija na 2-4 stupnja i ako ne odaberete pivo koje želite jako brzo tada nije pametno biti bez jakne. Kada odaberete pivo, izađete van, platite na kasi i oni vam ga otvore, sjednete i pijete. Izbor je poprilično velik, bilo je čak i dosta uvoznih i komercijalih piva, no izbor crafta je svakako bio za pohvalu.

Untappd: https://untappd.com/v/the-beer-fridge/9757381

Pasteur Street Brewing (Hoi An)

Pasteur Street Brewing ima čak 6 lokala u Vijetnamu. Zanimljivo je da su čak 4 u Ho Chi Minh Cityju, no tamo nismo bili niti u jednom jer nam je to bio prvi grad u koji smo došli i tamo smo bilo dosta kratko vrijeme. Pasteur Street Brewing je ime dobio prema ulici u kojoj je prvi taproom otvoren još 2015. Naravno, radi se o Pasteur street u Ho Chi Minhu. Lokal u Hoi Anu je u samom centru starog grada, predivno je uređen i ima divnu malu terasu koja gleda na rijeku Thu Bon. Ovdje smo naručili beer flight od 6 različitih piva po 1,75 dl, to smo platili oko 78kn i proveli smo predivno popodne na terasi.

Untappd: https://untappd.com/v/pasteur-street-brewing-co/9060026

Peachy Craft Beer Pub (Hanoi)

Na ovo mjesto smo u Hanoiu naletjeli sasvim slučajno tj. vidjeli smo natpis i popeli se na prvi kat uskim stepenicama koje vode u kičasti bar osvijetljen u raznim bojama. Izbor piva je bio dobar, u ponudi je bilo oko pedesetak različitih piva, od toga dvadesetak točenih. Ovdje smo prvi puta probali Barett craft piva tj. nismo na njih prije naletjeli. U lokalu nije bila gužva pa smo dobili najbolje mjesto na terasi koja gleda na osvijetljenu ulicu s mnoštvom ljudi i trgovina. Jako dobro mjesto za popiti pivo navečer.

Untappd: https://untappd.com/w/peachy-craft-beer-pub/387915

Pasteur Street Brewing (Hanoi)

Pred kraj putovanja smo lutali po gradu i šetajući po Hanoiu smo došli do ovog predivno uređenog taprooma. Pošto smo već prije probali sva piva Pasteur Street Bewinga, sjeli smo na terasu, naručili ono što nam je bilo najbolje i uživali u zadnjem danu putovanja. Ovo je definitivno najljepše uređen taproom u kojem smo bili u Vijetnamu, nalazi se u maloj uličici u kojoj je poprilično tiho i možete na miru uživati u predivnoj terasi ispijajući dobro pivo.

Untappd: https://untappd.com/v/pasteur-street-brewing-company/5585325

Nemamo vijetnamska piva u ponudi, ali imamo gomilu drugih...

Vijetnam ima i odličnu hranu...

Craft pivo u Vijetnamu 21
Najbolja hrana u Vijetnamu – Top 6

Posjetili smo mnogo craft pivovara i taproomova kroz cijeli Vijetnam i odabrali najbolje.

Craft pivo u Vijetnamu 22
Vijetnam – Dobrodošli u zemlju hrane, piva i dobrih ljudi

Proveli smo 17 dana u Vijetnamu, pročitajte i pogledajte gdje smo bili, što smo jeli i pili.

Želite naučiti više o pivskim stilovima?

New England IPA (NEIPA) – stil piva

IBUs: 25 – 60 SRM: 3 – 7 ABV: 6.0 – 9.0%

Blonde Ale – stil piva

IBUs: 15 – 28 SRM: 3 – 6 ABV: 3,8 – 5.5%

Imperial Stout – stil piva

IBUs: 50 – 90SRM: 30 – 40ABV: 8 – 12%

Pilsner – Czech – stil piva

IBUs: 30 – 45SRM: 3.5 – 6ABV: 4.2 – 5.8%

Sour – Berliner Weisse – stil piva

IBUs: 3 – 8SRM: 2 – 3ABV: 2.8 – 3.8%

American Stout – stil piva

IBUs: 35 – 75SRM: 30 – 40ABV: 5.0 – 7.0%

Weissbier – stil piva

IBUs: 8 – 15SRM: 2 – 6ABV: 4.3 – 5.6%

American IPA – stil piva

IBUs: 40 – 70SRM: 6 – 14ABV: 5.5 – 7.5%

Odgovori