BBQ Umaci - SpicyDays.com

Kratak uvod u svijet BBQ umaka

BBQ umak (skraćeno od barbecue umak) koristi se kako bismo mesu s roštilja dali drukčiji okus i približili ga svojim idealima. Bilo da se radi o slatkom, kiselom, dimljenom, pikantnom ili ekstremno ljutom. Kažu kako je nastao u 17. stoljeću pri formiranju prvih Američkih kolonija, no recepti se nisu pojavljivali u kuharicama tog razdoblja. Jedan od prvih komercijalnih umaka napravili su Georgia Barbecue Sauce Company u Atlanti, 1909. godine. Heinz je stigao tek kasnije, oko 1940. godine. No, nema smisla da citiram Wikipediju jer povijest BBQ umaka zanima samo rijetke, osim ako nije riječ o roštilju koji su probali nekad davno, a još uvijek ga se sjećaju. 🙂

 Što je grill, a što barbecue?

 • Grill se svodi na visoke temperature, one zagorene tragove rešetke na mesu i brzu pripremu (meso je gotovo jako brzo, obično na rešetki iznad ugljena ili grijača)
 • Barbecue se temelji na dužoj pripremi pri nižim temperaturama (tzv. Low & slow) način pripreme i u pravilu se ugljen drži na jednoj strani, a meso na drugoj, zbog čega je potrebno više vremena za pečenje i poklopac koji zadržava temperaturu i raspoređuje ju ravnomjerno oko mesa.

Postoji cijela filozofija koji je od tih načina pripreme roštilja bolji, a obično se to svodi na rasprave tipa “moj tata je jači od tvog tate”. Želim samo napomenuti da je i ovdje pitanje ukusa, i da netko možda više voli one hrskave, pougljene komade koji nastaju na mesu nego sočno i mekano meso iz smokera. 😉 Naravno, način pripreme mesa dosta ovisi o komadu mesa koji želimo pripremiti. Biftek (tenderloin) vjerojatno neće postati bolji zbog duže termičke obrade pri nižim temperaturama, ali isto tako ni grillana svinjska rebra sigurno neće biti dobra kao što bi bila s low & slow načinom pripreme.

pogledajte ponudu bbq umaka:

Od čega se BBQ umaci sastoje?

Kombinacije začina koji se koriste pri izradi su neograničene. Varijanti je onoliko koliko ih možete zamisliti, a samo nebo je granica. U osnovi se kao baza za BBQ umak najčešće koristi rajčica. Nerijetko se pojavljuju i varijante s gorušicom ili majonezom kao bazom za BBQ umak. Od ostalih sastojaka tu su obično i ocat, luk u prahu, papar, smeđi šećer ili melasa (koji umaku obično daju smeđu boju i slatkoću), tekući dim, chili papričice u prahu… Ponekad se može naći i krupno nasjeckano voće ili povrće, a svatko ima svoj favorit među takvim umacima. U pravilu svaka regija ima veći postotak nekog sastojka ili drukčije začine, zbog čega se mogu pronaći različiti stilovi umaka različitih karaktera (Kansas style, Southern Style, Australian, Texas…). Bitno je naglasiti i da većina onih umaka koje možete pronaći u klasičnim supermarketima kao bazu koristi fruktozni sirup, odnosno šećer. Iako će takvi umaci vjerojatno biti ukusni, nisu ni približno kvalitetni kao oni kojima je baza povrće.

BBQ umak - što je to, kako se koristi i čemu služi? 3

Kako se BBQ umaci koriste?

Ovo je jedno od pitanja koje nas najčešće pitate prilikom razgledavanja BBQ umaka u našoj trgovini. U pravilu se umaci koriste kao marinada, preljev, dodatak ili umak. Svaki umak se može koristiti s bilo kojim mesom. Ovdje bi trebalo istaknuti da je u našim krajevima popularniji grill način pripreme roštilja, dok je na zapadu obično riječ o barbecueu.

Budući da je kod nas roštiljanje na rešetci iznad ugljena popularnije – moj savjet je da ne marinirate meso BBQ umakom prije pečenja ako pripremate obrok grill metodom. Ovaj savjet opravdavam činjenicom da ste sigurno probali takav način pripreme i dobili rezultat koji nije imao nimalo one originalne arome koju umak sam po sebi ima, a zasigurno ste dobili rešetku koju nije lako očistiti (budući da je umak na mesu nekoliko puta prepečen i izgorio).

U tom slučaju bolje je da meso koju minutu prije nego što je gotovo premažete silikonskim kistom umočenim u umak i pustite da se sve skupa zagrije tih jednu do dvije minute. Umak će se tako malo karamelizirati i zagrijati, no neće izgubiti svoju aromu, a meso će djelovati sočnije. Ako nemate silikonski kist, možete koristiti i običnu žlicu, no malo ćete teže razmazati umak.

Je li to jedini način na koji mogu koristiti BBQ umak?

Ne, naravno da nije! Vi umak možete koristiti kao bilo koji ketchup, majonezu ili nešto treće. To znači da ga možete dodati na meso i nakon što je ono već ispečeno kako biste osjetili njegove okuse.

Umak možete koristiti i kao marinadu ako ga razrijedite s isto toliko vode (npr. dvije žlice umaka + dvije žlice vode). U takvoj otopini se meso može pacati prije samog roštiljanja. Istu tu otopinu možete pripremiti u aluminijskoj posudi (onakvoj kakvu dobijete kad naručite gablec, pa stigne neka tjesteninu koja je već napola hladna) i potom tu smjesu ostavite na rešetki iznad ugljena da lagano krčka. Kad je meso pečeno, samo ga prebacite u tu otopinu. Okus tako postaje puniji, a samo meso djeluje sočnije. Piletina u BBQ umaku je dobar primjer kako donekle spasiti presuho meso. Međutim, i pitanje marinada je jako diskutabilno i postoje podvojena mišljenja, što smo opisali u našem blogu “Marinada ili ne“?

BBQ sauce - SpicyDays.com

Što ako nemam roštilj?

Nabavite ga! Roštilji su super, pogotovo kad palite vatru, pušete i znojite se, a nakon toga vas zapuhne dim koji vas rasplače.  Šalu na stranu, ako nemate roštilj, BBQ umake možete koristiti i na mesu ispečenom na grill tavi, ali i onom iz pećnice. Za to vrijedi isti onaj savjet koji je već napisan: umak dodajte taman prije nego je meso gotovo. Ako želite eksperimentirati, možete ga premazivati svakih 10-15 minuta dok je u pećnici pa vidite sviđa li vam se rezultat. Bilo koji BBQ umak za rebarca tako će vam pomoći čak i kad ih pripremate u kuhinji!

Pravila ne postoje, postoje samo smjernice koje možete pratiti i vidjeti odgovara li to vašem ukusu. Ako mislite da nešto može bolje, mi smo uvijek voljni čuti i probati nešto novo!

Ima li još koji savjet?

 • Bilo bi pametno da umak nije hladan kao pivo koje pijete dok roštiljate. Na vrijeme ga izvadite iz frižidera da se zagrije, eventualno željenu količinu prebacite u zdjelicu pa ju zagrijte u mikrovalnoj.
 • Preferirajte korištenje zdjelice za umak. Nakon što ste premazali polusirovo meso kistom, vjerojatno ste kist uronili u istu tu zdjelicu i pritom prenijeli spore ili bakterije u sami umak. Zato sve što ne iskoristite iz zdjelice (nakon što ste gotovi s premazivanjem mesa) bacite i nemojte poslužiti uz hranu. Zdravlje bi uvijek trebalo biti bitnije od par mililitara neiskorištenog umaka. Ne zaboravite da meso može biti opasno ako nije ispravno pripremljeno.
 • Bocu umaka nakon korištenja spremite u hladnjak kako se isti ne bi pokvario.
 • Ako ne jedete meso iz vjerskih, moralnih ili trendy razloga, BBQ umake možete probati koristiti uz tjestenine ili na pizzi. No ako je to iz trendy razloga, pripazite da umak koji kupujete ne sadrži gluten, to je isto u trendu trenutno!

Treba li meni BBQ umak? Cijeli život roštiljam bez njega.

Ne, umak vam ne treba ako ne želite probati nešto novo. Možete zauvijek koristiti jedno te isti začin u marinadi za meso i poslije se natezati s društvom koji trgovački lanac ima najbolje ćevape, a koji se pokvario. No uz neki BBQ umak, ne samo da ćete uživati u roštilju više, već ćete isprobati i otkriti neke nove, nepoznate okuse. Ti okusi mogu vam podignuti jelo i pretvoriti vas u tzv. Pitmastera u očima vaših prijatelja. Izbor je na vama!

2 thoughts on “BBQ umak – što je to, kako se koristi i čemu služi?

  • Darjan Grilec says:

   Ako želite okus dima i slatkasti okus, tada je Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown sugar idealan i jako univerzalan umak. Ako ne želite da umak bude jako sladak, Roadhouse Sweet & Smoky bi tada bio idealan za vas 🙂 I BBQ umak ne može nadomjestiti sol, tako da ako inače solite meso – svakako ga posolite neovisno o BBQ umaku koji koristite!

Odgovori