S nekim komadima mesa, poput dobrog steaka, je vrlo lako – bacite ih posoljene na roštilj i u par minuta imate vrhunsko jelo. Naravno, uz preduvjet da ste svladali tehniku i odabrali kvalitetno meso. No, s nekim vrstama mesa ili ribe rezultat je višestruko bolji ako ih dobro začinite prije pripreme. Svatko ima svoj savršen recept za marinadu kojeg se drži u većini slučajeva, no ako već niste, idući put isprobajte novu metodu – dry rub!

ŠTO JE TO DRY RUB?

Kad pečemo meso na roštilju, očekujemo jelo iznimnog okusa radi spoja dima, mesa te najčešće i začina. Ako ste čitali neke strane recepte za BBQ jela, vrlo vjerojatno ste barem jednom naišli na pojam „dry rub“. Riječ „rub“ dolazi od glagola to rub (eng.), što znači utrljati. U ovome kontekstu odnosi se na mješavinu suhih začina koje utrljamo na komad mesa prije termičke obrade, s ciljem da dobijemo koricu na površini mesa koja je prepuna okusa. Radi toga, često ćete u receptima pronaći i šećer kao jedan od sastojaka.

U našem podneblju, s ciljem začinjavanja (i, prema uvriježenom mišljenju, omekšavanja) mesa se puno češće koriste marinade, koje se sastoje od mješavine začina i nekog tekućeg sastojka, primjerice limunovog soka ili worcester umaka.

U takve marinade stavljamo meso i po par sati, i dok imaju otprilike sličnu namjenu – dati mesu dodatni okus, rezultat takvog mariniranja se razlikuje.

Dry Rub - SpicyDays.com

S dry rub-om ćete dobiti aromatičnu hrskavu koricu na površini mesa, začini (izuzev soli) neće prodrijeti duboko no zato vam je u njemu ponekad dovoljno meso držati svega 15 minuta. Iznimka su veći komadi mesa sa specifičnom namjenom, poput recimo komada svinjetine za pulled pork, za koji ćete htjeti da sol prodre što dublje pod površinu. Ni kod držanja u marinadi ne dobivate dublje prodiranje začina, osim soli, koja čak nakon previše vremena može površinu mesa pretvoriti u gnjecavu masu neprivlačne teksture (više o ovome možete pročitati u blogu Marinada za roštilj – DA ili NE?). Tako da, ako želite više okusa same začinske mješavine, svakako izaberite dry rub koji će se puno bolje zadržati na površini mesa, a ako želite (donekle) omekšati meso i blaže ga začiniti, onda ga držite neko vrijeme u marinadi.

Osim dry rub-a, postoji i wet rub, odnosno mokra mješavina začina za utrljavanje. Suhu mješavinu začina će ponekad biti teško razmazati po mesu te zadržati ju na njegovoj površini, te ćete radi toga ponekad poželjeti napraviti nešto što će se bolje “zalijepiti”.

A WET RUB JE DAKLE ISTO ŠTO I MARINADA?

Dry Rub - SpicyDays.com

Wet rub nije nužno ista stvar kao marinada. Dobije se tako da mješavinu začina pomiješate s nečim mokrim, poput senfa ili ulja.

Dok ćete u marinade često staviti neku kiselinu, s ciljem omekšavanja mesa, u wet rub ćete prije dodati šećer koji će karamelizirati površinu.

Ono što ga također razlikuje od marinade je način upotrebe: kao što smo već spomenuli, rub se utrljava na površinu mesa, dok ćete marinadu trebati napraviti u malo većoj količini, dodati joj više tekućih sastojaka te uroniti meso u nju kao u kupku.

Wet rub ima istu funkciju kao i dry rub, stvoriti hrskavu koricu na vanjskom dijelu mesa, no njega ćete lakše premazati po mesu jer će biti ljepljiviji. Kod izbora između dry i wet rub-a se trebate voditi time koje okuse preferirate te koju vrstu mesa imate (na masnijim komadima će se i suhi začini lakše držati).

KOJU KOLIČINU ZAČINA UPOTRIJEBITI ZA DRY RUB?

Za ovo pitanje nema točnog odgovora. Količina začina koju ćete staviti ovisi isključivo o vašim preferencijama, no jedino na što trebate obratiti pažnju je veličina komada mesa.

Ako je riječ o manjem komadu mesa, svakako ne smijete pretjerivati jer će vam taj zalogaj mesa imati otprilike isti okus kao da ste žličicom zagrabili samu smjesu začina.

No, ako dry rub stavljate na neki velik komad koji ćete kasnije rezati, onda slobodno utrljajte količinu koja će u potpunosti prekriti površinu mesa. Ako se dry rub slabo prima na površinu, lagano ju premažite s malo ulja.

Dry Rub - SpicyDays.com

PAR DODATNIH SAVJETA

  1. Dry rub na manje/tanje komade mesa možete staviti i neposredno prije pečenja, no rezultat neće biti drugačiji ni ako se želite pripremiti unaprijed. No, trebate pripaziti ako vaša smjesa sadrži sol, te u tom slučaju ne ostaviti meso predugo prije pečenja jer bi površina mesa mogla postati gnjecava.
  2. Kod utrljavanja dry rub-a na meso, koristite metodu dvije ruke: jednom, čistom rukom grabite i posipavajte začine, a drugom rukom utrljavajte. Na taj način nećete zaprljati smjesu začina te ako vam ostane viška, možete ju slobodno pospremiti za sljedeći put.
  3. Rub se s razlogom zove tako: trebate ga utrljati, a ne samo posipati. Utrljavajte ga sve dok ne pokupi tekućinu iz mesa i na svim dijelovima postane vlažan. Ako negdje ostane debeli sloj koji nije pokupio vlagu, postat će tvrd i zagoren što nije neka sreća.
  4. U nedostatku vremena/dostupnosti začina, ne trebate očajavati. Nikada nemojte podcijeniti istinskog kralja dry rub-ova koji će ići dobro uz svaku vrstu mesa: slavni SPG (salt, pepper, garlic – sol, papar i češnjak u prahu).

dry rub mješavine za sve vrste mesa:

-30%
Original price was: 19,95 €.Current price is: 13,96 €.

POGLEDAJTE SVE KATEGORIJE PROIZVODA:

Odgovori